Kojení a nespavost

Dobrý den, kojím 2 měsíční mimino a už od porodu mám problémy s nespavostí. Dítě celou noc spinká ale já nemůžu usnout, buď je to tak celou noc nebo usnu až nad ránem kolem 4 hodiny. Přes den se mi taky nepodaří usnout i když k tomu někdy podmínky mám. Piju čaj z meduňky a beru Saframyl a Sedatif PC, nejdřív jsem měla pocit že to pomáhá ale po pár dnech už ne. Občas si vemu půlku Zolpidemu ale taky mi usnutí dlouho trvá a vím že to počas kojení brát nemůžu. Chtěla bych si kojení udržet ale mám ještě další 2 děti a potřebuji se vyspat abych se o všechny mohla postarat. Nejdřív jsem tyto problémy měla 2 krát týdně a teď je to už každý den. Večer si líhám do postele a vím že zase neusnu. Moje máma se léčí na deprese ale já nic takového u sebe nepociťuji, na to že tak málo spím mám ještě stále dobrou náladu. V minulosti jsem nespavostí trpěla právě až po tom co jsem proti své vůli přestala kojit, vtedy to bylo nutné protože moje dvojčata přestala přibívat na váze, ale pak přišla ta nespavost a já jsem rok brala Prozac, který mi okamžitě pomohl a ani po jeho vysazení se nespavost nikdy nevrátila, vlastně až teď. Prosím pomozte mi jestli je nějaké východisko z mé situace. Vím že bych asi měla přestat kojit a začít znovu brát Prozac, jenže moje dítě je ještě tak malé a nechci mu brát to nejlepší co má, mateřské mléko. Předem děkuji za radu nebo aspoň názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, názor Váš, že je nejlepší kojit, určitě podporuji. Vynechat kojení je až ta nejzazší varianta. Poradila bych se obvodním lékařem nebo neurologem, je docela dost prášků na spaní, ale vzhledem ke kojení je to dost omezené. Nevím,jak moc jste zkoušela rituály, každý den stejně po určitou dobu. Nebylo by špatné jako variantu navštívit psychologa, spíše z pohledu stresu, který nedostatek spánku vyvolá a postupně navozuje (ve smyslu, zase nebudu moci spát apod.). Každopádně prášky bych dala jako jednu z posledních možností.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x