Kojení při užívání medrolu

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Mám revmatoidní artritidu na kterou užívám Medrol 8 mg. Nyní jsem těhotná a ráda bych věděla, zda mohu při užívání medrolu kojit nebo zda je lepší přejít na náhradní výživu. Velice děkuji za Váš názor. Zdenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kortikoidy obsažené v Medrolu se vylučují do mateřského mléka, ale nízké dávky kortikoidů (uvádí se do 5 mg/den, někdy i do 10 mg/den methylprednisolonu) nejsou kontraindikací kojení a neměly by nijak významně ovlivňovat dítě. Během těhotenství a po porodu se navíc ještě mohou dávky Medrolu změnit, podle toho by Vám také Váš revmatolog měl říci, zda můžete bez obav kojit nebo zda máte dítěti dávat umělé mléko. Nejlépe s touto otázkou poradí dětský revmatolog, klidně můžete vyhledat ordinaci dětské revmatologie v místě bydliště a se svým dotazem se na tamního lékaře obrátit. Ještě co se týká užívání kortikoidů během kojením doporučuje se po užití dávky kortikoidů 3 hodiny nekojit (tj. nakojit, než užijete lék, a když užijete kortikoidy, kojit můžete nejdříve za tři hodiny poté; kdyby bylo mléko potřeba dříve, buď můžete dát odstříkané mléko ze zásob, nebo dát mléko umělé).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: