Kojení s antidepresivy

Nevím jak se zachovat v následující situaci a proto vás chci požádat o radu. Kvůli přetrvávajícím psychickým problémům jsem byla nucena začít opět užívat antidepresiva. Konkrétně Zoloft - 50mg / 1x denně kolem čtvrtého měsíce těhotenství. Lék užívám stále a opravdu nevím, jak to mám řešit po porodu co se týče kojení. Ideální by bylo prášky vysadit, nicméně na doporučení mého psychiatra bych tak činit neměla. Chtěla bych se tedy zeptat, jak moc škodlivé je pro miminko mateřské mléko, do kterého hádám přechází látky antidepesiv ? Jaké mají antidepresiva v mléce vliv na vývoj/inteligenci ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Terezo. Každý lék, který žena užívá v těhotenství nebo při kojení, je víceméně rizikový. Neexistuje dost studií na lidech, které by potvrdily nebo vyvrátily škodlivost konkrétních léků. Dostatek informací nemáme proto, že by bylo logicky neetické, kdyby někdo takové studie prováděl, většinu poznatků tedy máme ze studií na zvířatech. Zoloft se považuje za lék rizikový, ale není v těhotenství nebo při kojení zakázán. Už to, že jej můžete brát v těhotenství ukazuje, že i při kojení to pravděpodobně bude možné. Je třeba pečlivě sledovat stav miminka a v případě nežádoucích účinků léku (spavost dítěte, apatie, neochota pít a podobně) je třeba kojení přerušit. Domluvte se s Vaším psychiatrem a také s praktickým lékařem Vašeho miminka. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: