Koktavost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zadrhávání se u 9ti letého syna.Opakuje první slabiku,prošli jsem spoustu logopedií,kde nám bylo řečeno,že je to fyziologické,že to samo přejde.Ale ráda bych se zeptala na metodu profesora Pešáka s inhalací formoterolu(asi ten název bude špatně napsaný.)Máte s tím nějaké zkušenosti ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předně podotýkám, že nejsem dětský lékař ani logoped a přiznávám, že o metodě prof. Pešáka slyším prvně. Jelikož mě Váš dotaz resp. zvažovaná metoda (napsala jste to zcela správně) zaujaly či spíše mírně zarazily, dohledávala jsem nějaké informace. Formoterol je totiž lék ze skupiny kortikosteroidů, který se v inhalační formě používá především k léčbě astmatu a jiných forem zúžení dýchacích cest. V léčbě astmatu jsou inhalační kortikosteroidy nenahraditelné a účinné, současné ale mohou navodit celou řadu vedlejších a nežádoucích účinků. Metoda prof. Pešáka inovativně popírá běžné uznávané teorie u původu koktavosti, podle kterých se na vzniku této vady řeči podílí více faktorů od nedovyvinutí řečových center v mozku po vlivy emoční a psychické, a jako hlavní příčinu koktavosti uvádí zúžení dýchacích cest. Formoterol, který dýchací cesty rozšiřuje, pak má svým účinkem logicky vadu řeči odstranit či zlepšit. Dle toho, co je publikováno, svoji hypotézu vyzkoušel na cca 40ti pacientech (dětí byla asi polovina), a došlo k jistému zlepšení, nikoliv však úplnému vymizení koktání. Z pohledu medicíny založené na důkazech jde o studii nevelké váhy, publikovanou jen na úrovni českého písemnictví. Žádné jiné podobné studie u nás ani ve světě se mi v běžně dostupných publikačních zdrojích dohledat nepodařilo a nejspíše je tedy nikdo neprováděl. Rozhodně tedy tuto metodu nelze považovat za ověřenou. Osobně bych se jí na dítěti bála testovat zejména pro možné nežádoucí účinky kortokosteroidů - skutečně jde o léky, s kterými není radno si zahrávat, i když množství vstřebané do organismu při inhalačním podání je malé. Váš syn je ještě mladý a je velká šance na úpravu vady řeči s postupujícím věkem. Doporučovala bych spíše vytrvat v pravidelných návštěvách logopeda (raději jednoho důvěryhodného, než neustále měnit) a pokračovat ve standardních cvičeních a postupech. Je to ale spíše můj osobní dojem - jak jsem psala, nemám s metodou žádnou zkušenost a rozhodně nechci metodu dr. Pešáka znevažovat, nemám žádné pádné protiargumenty. Dle debat na internetu je prof. Pešák velmi sdílný člověk a potenciálním zájemcům jistě rád zodpoví případné dotazy nebo Vás přesvědčí o efektivitě své metody, nebojte se na něj obrátit. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: