Koktavost u 2,5 letého dítěte

Dobrý den, prosím o radu. Mám dceru, které je právě 2,5 roku. Velmi dobře mluví. Nedávno ale začala zadrhávat a zdálo se, že to přešlo. Nyní se to ale vrátilo a řekla bych, že ve větší míře. Nejde jí vyslovit první slabika. Někdy ji donekonečna opakuje a někdy ji vyslovuje velmi dlouze a poté začne opakovat. Poraďte mi prosím, kam se obrátit. Nevím, zda začít pediatrem, psychologem, logopedem... Na závěr chci ještě dodat, že nemám pocit, že by se u nás doma něco v poslední době změnilo nebo, že by zažívala nějaký stres. Rodinné vztahy jsou v pořádku. Děkuji moc za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, může jít o vývojové stadium u Vašeho dítěte - problém s "přehoupnutím se" přes první slabiku se často obejvuje, pokud "myšlenky předbíhají řeč", což může souviset se zráním nervové soustavy dítěte. Stav se může sám upravit. Jiné příčiny (jako stres či nějaké organické onenocnění mluvidel nebo nervové soustavy) přiapdají v úvahu méně pravděpodobně. Pro případ potřeby konzultace doporučuji probrat to nejdříve s pediatrem. Sama můžete zkusit říkat dcerce, ať si v klidu promyslí, co chce říci, že není žádný spěch, ať to klidně a pomalu řekne.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: