Kolapsové stavy

Dobrý den. Mám takový problém, je mi 32 let a už delší dobu trpím na kolapsové stavy. Není to pravidelné někdy třeba i dvakrát do měsíce a někdy třeba jednou za dva měsíce. Párkrát už mě odvezla RZP ale většinou se po chvilce proberu sám. Začíná to hučením a tlakem v uších a hlavě, točení hlavy, rozmazané vidění, celková slabost, bušení srdce a doslova ze mě teče pot, pak pád a bezvědomí. Ale když už začnu mít tyhle příznaky a lehnu si na zem, a ležím cca 20 min. tak se to trochu zlepší. Potíže mám při fyzické námaze i bez ní, přijde to nečekaně samo. Nutno dodat že přibližně obden, večer po umytí vylezu z vany a udělá se mi špatně podobným způsobem, tak musím pravidelně ležet na zemi dokud se to nesrovná. Dělaly mi různá vyšetření na epilepsii, eeg, ekg, hut, holter. Ale nikdy na nic nepřišli, všechno bez nálezu a řekli mi že jsem zdravý. Už si připadám u doktora jako kdybych si vymýšlel. Moje obvodní lékařka mi ještě hrubě řekla jak si to představuju že ty vyšetření stáli tisíce a takhle by to nešlo. Do toho je to cca 14 dní mě začalo bolet na levé straně hrudníku, jakoby u srdce a jde to až do levého ramene, není to pořád, ale je to přibližně půl hodiny každý den a jsem pořád strašně unavený. Chtěl bych se zeptat co by to všechno mohlo být a co by se s tím dalo dělat?? Už nevím kam jít a co dělat. Předem děkuji za odpověd. Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že další vyšetření nemá smysl. Dle vašeho sdělení, mám pocit, že se může jednat o ortostatickou synkopu (kolaps). Při snížení krevního tlaku dojde k omdlení. Typické je to ve vaně, kde horká voda. Dojede k roztažení cév, poté se postavíte a začne se motat hlava, protože v hlavě je málo krve. Při ulehnutí dojde k vyrovnání prokrvení, protože gravitace působí rovnoměrně. Při postavení je krev gravitační silou stahována do nejnižšího bodu, proto je problém krev dostat do hlavy. Mechanismu se trochu složitější, ale pro představu myslím si, že dostačující. Tyto potíže pacienty obtěžují, ale přímo neohrožují. Jsou nutná režimová opatření- vyvarovat se dlouhému stání, dostatečný pitný režim, vstávat pomalu. Velkou roli také hraje psychika, když je člověk unavený, je více náchylný k omdlévání. Znám případy, kdy kolapsy po čase zmizí a nikdo neví proč. Držím palce, ať se potíže zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: