Kolapsy

Dobrý den, můj problém začal 10.6.2013, kdy mi z ničeho nic začalo nesnesitelně pískat v uších, vydržela jsem to do druhého dne, kdy mi v uších začalo i hučet, pro zhoršení sluchu jsem se vydala k lékaři, kde audio a tympano vyšetření potvrdilo zhoršení sluchu. Byla jsem 13.6. přijata k hospitalizaci v Olomouci na ORL oddělení, léčba kapačkami (bohužel nevím co přesně mi bylo podáváno). Během hospitalizace se mi začala točit hlava, točilo se mi to vše i když jsem ležela, seděla nebo stála.Točení hlavy bylo jen občas. V noci mě budilo šílené hučení v uších. Poslali mě na magnetickou rezonanci mozku a ucha, kde se nic neprokázalo. 20.6. mě propustili s tím že to přejde. Bohužel 2.7. se mi stav tak zhoršil, že jsem musela opět vyhledat doktora, nejenže mi hučení v uších neustálo, ale začala se mi točit hlava neustále, začalo i neustále zvracení. Bylo těžké se soustředit, přeci jen stále točení hlavy není moc příjemné. 2.7. mě hospitalizovali v Přerově v nemocnici na Neurologickém oddělení, kde mi udělali opět magnetickou rezonanci mozku, lumbální punkci, EEG = vše negativní. Při neurologickém vyšetření zjištěno,že pravá ruka a pravá noha při zvednutí poklesnou o více jak 5 cm. Pravá ruka má slabší stisk. Závěr ve zprávě "hospitalizace na neurologii pro vertigo s tahem doprava, organicita vyloučena" byla jsem 12.7. propuštěna, s tím že se mám 30.7. dostavit na HUTT vyšetření, plus psychologické vyšetření. Psychologické vyšetření jsem podstoupila a tam problém nebude. Dostavila jsem se na HUTT vyšetření, kde jsem kolabovala, konkrétně: Při postavení z TK: 144/130 okamžitě TK: 57/60, opakovaně měřeno. TF až 190/min. Po uložení bez potíží, TF: 100/min, TK: 120/70. opět jsem byla hospitalizována, nechtěli mě v tomhle stavu pustit domů. Ležela jsem na Interně v Přerově. Udělali EKG, ECHO, Ergometrii, bez známek ischemie, arytmie, poruch rytmu či frekvence. Masáž karotid - zcela fyziol. Orient.endokrinol.vyš. též v pořádku. Byla jsem 6.8. přeložena opět na neurologii, kde mě měli jen na pozorování. Udělali opět EEG a 9.8. mě propustili opět domů. 11.9. mám opět HUTT vyšetření a Holterovo monitorování na 24 hodin. Denně vypiji bez problémů 2,5 litrů tekutin. Jsem teď doma, ale stav se nijak nezměnil, při postavení je mi opravdu těžko, ztěžknou mi ruce i nohy, šíleně se mi točí hlava a mám pocit jako by mi mělo srdce vyskočit z těla. Když si lehnu, stav se uklidní a je mi najednou výborně jako by mi nikdy nic nebylo, ale přece nemohu celé dny jen proležet. Prosím Vás nemáte radu co dál? Jaké další vyšetření podstoupit aby se konečně přišlo na to co mi vůbec je? ... Není moc příjemné když si mě nemocnice a oddělení jen přehazují a nikde žádné závěry...Předem Vám moc děkuji za Váš čas a ochotu. A omlouvám se za obsáhlý dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu velice se omlouvám, ale bez znalosti řady dalších detailů a přesných výsledků provedených vyšetření Vám takto na dálku nemohu dobře poradit. Popis potíží ovšem ukazuje nejspíše na to, že prvotním podkladem potíží je problém ve vnitřním uchu a rovnovážném aparátu (může jít o tzv. otolity, proběhlý zánět, Ménierovu chorobu aj...) - ten může u některých osob vyvolávat (mimo motání hlavy, poruchy sluchu a hučení v uších...) reflexně i silný pokles tlaku ve stoje, který popisujete. Domnívám se tedy, že lékařem koordinujícím další postup a vyšetření by měl být specialista z ORL (rozhodně by další postup měl být řízen pokud možno jedním lékařem, který má k dispozici všechny výsledky dosavadních vyšetření a má i ostatní informace o Vašem zdravotním stavu, i z minulosti - bude tedy samozřejmě na místě i spolupráce s Vaším praktickým lékařem nebo lékařkou). Každopádně je nutné se vždy podrobně vyptat všech lékařů, se kterými přicházíte do kontaktu na všechny nejasnosti, význam provedených vyšetření, důvod překladů na jiné oddělení atd. od toho tam lékaři jsou - je možné, že přesně neví, co Vám je, ale i tak je potřeba Vám podat příslušné informace. Přeji Vám, ať se brzy podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Články: Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Podle odborníků může být...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Léto přináší zvýšené riziko dehydratace
Články: Léto přináší zvýšené riziko dehydratace
nástupem horkých letních...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x