Kolena

Dobrý den, zrovna jsem se vrátil z nemocnice po čtvrté operaci kolene. Před první byly přetrženy postranní vazy, křížový vaz a meniskus. 1. operace sešití postranních vazů a vyčištění menisku, 2. artroskopie vyčištění menisku, 3. plastika křížového vazu, 4. plastika křížového vazu a odstranění části menisku. Ta 4. byla na pravém koleni jinak vše levé. Necítím nějaké větší problémy, ale je to dáno nejspíš tím, že je mi teprve 22 a organismus dobře reaguje, nicméně s výhledem do budoucna. Máte nějaké rady jak předejít artróze nebo problémum s chrupavkou? Samozřejmě svou sportovní aktivitu jsem omezil a snažím se již vyhledávat jen sporty, kde je nejmenší riziko poranění nebo tlaku na klouby. Myslím, že když byla odstraněna větší část menisku, tak to snižuje jeho životnost. Jaká léčba si myslíte, že je nejúčinější? Slyšel jsem o nové léčbě plazmou nebo samozřejmě různých kloubních preparátech, ale nechci vyhazovat peníze za něco co nemá účinky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Myslím, že tak jak prevenci hodnotíte je to v pořádku. Koleno příliš nepřetěžovat, doskoky a dopady na koleno se musejí vždy projevit. To se týká umírněného sportování. Koleno samozřejmě nikdy nebude jako dříve, ale váš věk přináší přece jen obrovskou regenerační schopnost. pro zhojení případných drobných defektů v oblasti chrupavky. Preventivní podávání plasmy s větším obsahem trombocytů, ACP, se zatím preventivně neaplikuje.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: