Kolena

Dobrý den, 1. co když "nemám meniskus"?: Prosím, když jsem měl již 4 artro operací kolena (3 leva+ 1 prava --> odebratí meniskus, páta byla plastika leveho kolena) a v levém kolene údajně nemám již meniskus, existuje nejaká náhrada menisku? vymyšlám: guma, silikon ... totiž opravdu jsou velice nestabilní, stačí se trochu točit na místě a "koleno je venku" (extremní výklad). 2. "starý šroub", po operací plastiky v roku cca 2005, mi bylo dano šroub do kolena, u nových artroskopiských operacií mi řekli "nemohu Vám ho dat ven, lebo na takový starý šroub nemám správný klíč, je starý", je to opravdu možné? co mám v takém případu dělat prosím? (problem: není možné mi tym padem udelat magneticku rezonanci kolena) 3. Je vhodné si nechat celý život šroub v tele? (nevím Vám ale říct typ / složení, takže chápu jestli nebudete vedet odpovídat) 4. dokdy se může chrupavka regenerovat?: jestli mi u 1 kolena odebrali udajne cely meniskus a u druheho polovinu ... regeneruje se? do jakého stáří se může chrupavka zregenerovat? (predpokladam ze u starých lidí již ne, ale řekneme jestli mam 45 let, může se mi meniskus "zregenerovat" prosím?) 5. Mel bych si udelat jeste 2 plastiky (1 u každého kolena) ale po x-skusenostech kde dle vseho jsem "nepochopil zpusob vdekovani" nebo bylo to narýchlo udelané ... opravdu se k tomu jiz nemam (sice ted s detmi to lituji... nedokazu bezet vice nez 10 metru bez vyklbeni nektereho z kolen) doporučujete pokud nejsem (vrcholovy) sportovec operaci koleno/a prosim? 6. Regenerace meniskus/koleno: jake latky prosim doporucujete pro regeneraci meniskus a koleno? vymyšlám: vápník, selén? ... 7. Zpevnení kolena: omlouvam se jestli táto otázka nemá jit za Vámi - nevím: dá se zvýšením objemu svalu kolem kolena ho alespon trochu "zpevnit"? (aby méne "vyskakovalo"?) jestli jo, jaké cvíčení se doporučují prosím? Předem dekují moc za jakekoliv odpovědí. S úctou: Iglesias.

Odpověď odborníka:

Chybění menisku má minimální vliv na stabilitu kolena, k tomu jsou určeny fixační vazy. V koleně je meniskus vnitřní a zevní. Nepřítomnost celého menisku kolena, protože většinou se odebírá jen část menisku, urychluje nástup artrozy kolena. K druhé otázce, zaleží na rtg snímku a zahloubení šroubu, ale i bez patřičného šroubováku lze pomoicí lehce trepanace kosti šroub odstranit, pokud není v hloubi a zalomen. Na většině chir. pracovišť se v nástrojích vhodný šroubovák z minulosti najde. Pokud výkon nebyl v cizině. Kovové materiály se běžně v kosti ponechávají, sám dávám přednost odstranění, pokud je to technicky vhodné a možné. Chrupavka regeneruje velmi špatně a nedokonale, meniskus, jehož část je odstraněna nedoroste. Stran plastiky zkříženého vazu: Pokud je koleno nestabilní a nejsou námitky stran jiných chorob, tedy kontraindikace operace, je operace-plastika vhodná i když se neprovádí tak často jako dříve. Látky k regeneraci - v podstatě není účinek jednoznačně porkázán prokázán, Jen napomáhají. Vhodný ale Hyalgan, preparáty kyseliny hyaluronové. Cvičení k posílení čtyřhlavého svalu pro zpevnění kolena a omezení jeho traumatizace je na místě. Zde bych doporučil bezplatnou instruktáž na kterékoli rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: