Koleni kloub - vazy, meniskus

Dobrý den rad bych se zeptal na Vás názor z hlediska diagnózy po MR. Moc ji nerozumím tak jestli byste mi to mohli trosku víc osvětlit. Jak zní doporučení měl bych podstoupit AS v brzké době (diagnózu jsem přiložil jako fotku). Mam obavy ze se to jeste po AS zhorší a nebudu moct hrát florbal a lyžovat.

Odpověď odborníka:

Milý Milane, na MR je nález asi toto: na dolním konci stehenní kosti na její zevní části vpředu máte dosti ztenčenou kloubní chrupavku, na obou meniscích - tedy na vnitřním i vnějším máte fisury - praskliny. Dále neúplná ruptura předního zkříženého vazu, částečné přerušení zadního zkříženého vazu, vnitřní postranní vaz bez poškození, zevní postranní vaz možná drobná prasklinka. Je toho tedy dosti, přimlouvala bych se za generální úklid - ASK ve vašem koleni. To samo již reaguje zmnožením kloubní tekutiny, tedy tento stav není trvale udržitelný. Timing ASK záleží především na Vás a na Vašich obtížích. Faktem je, že menisky nesrostou, přední křížový vaz rovněž nedoroste. Je možná jeho plastika, ale záleží na tom, jestli máte příznaky nestability. Vzhledem k tenké chrupavce na laterálním kondylu femuru by bylo dobré koleno dát do pořádku co nejdřív, aby nedošlo k jejímu dalšímu poškozování. Regenerační schopnost chrupavky je rovněž omezená. Chápu, že máte obavy, abyste mohl dále aktivně sportovat. Věřte, že po ASK při Vašich nálezech se kolenu a tedy Vašim potížím jedině uleví. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: