Kolenní vazy

Dobrý den, měl jsem včera (23.1.) během lyžování pád u kterého mi něco křuplo v koleně. Když jsem se pokoušel postavit na nohu koleno se roztřepalo a neudrželo stabilitu. Na rentgenu nezjistili nic, ale doktorka říkala, že bude porušený vaz. Jsem v zahraničí a doma budu až o víkendu. Používám ortézu a pomalu chodit umít, ale při vytočení nohy to v kolenu bolí. Druhý den po pádu koleno oteklo. Na mag. rezonanci se dostanu až příští týden, tak se chci zeptat, jestli se dá nějak poznat, jestli je vaz natrhnutý, nebo úplně přerušený a taky zda-li nevadí, že se do nemocnice dostanu až za necelý týden. Děkuji předem za odpověď

Odpověď odborníka:

Nedá se jednoznačně odpovědět zda to nevadí, vadí. Protože se může jednat nejen o porušení vazů, ale i zlomeninu třeba jen drobnou, která by se měla léčit. Je pravděpodobné, že podle vašeho popisu se asi opravdu, zálěží na mechanimsu úrazu, jedná patrně o porušení menisku nebo spíše předního zkříženého vazu. Pokud by se jednalo o přední zkřížený vaz , potom se patrně objeví nejen otok kolena, ale i výppotek v koleně s příměsí krve, který při tlakui v koleně vyžaduje punkci.Klinicky se pozná porušení vazu jen při jeho hrubém porušení nebo až natržení, rozhodující je MR. Pokud na vlastní riziko zůstanete bez dalšího lékařského odborného vyšetření potom určitě led nebo chlad na koleno a znehybnění končetiny. Při zhoršení stavu vyžádejte vyšetření lékaře v zahraničí, předpookládámj, že jste pojistěn. Potom s kontrolním vyšetřením tím spíše neváhejte.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: