Kolenní vazy + meniskus

Dobrý den, před 8 měsíci jsem utrpěla úraz kolene - prošlápnutí - došlo k přetržení předního zkříženého vazu, zadního zkříženého vazu a přetržení vnitřního bočního vazu a menisku. Byla jsem ihned operována, vnitřní vaz byl sešitý, stejně tak meniskus, dlouhá ortéza na 6 týdnů, berle. Po 3 měsících od této operace jsem se měla podrobit plastice předního a zadního zkříženého vazu, při operaci bylo zjištěno, že zadní vaz srostl a u předního byla provedena plastika s odběrem štěpů z podkolenních šlach. Po operaci hned druhý den začala rehabilitace na motodlaze, za 4 dny jsem šla domů a začala pomalu rehabilitovat. Fr. hole jsem odložila cca po 3 týdnech ( vyjímečně použité ještě při delší chůzi ). Dnes je 5 měsíců po poslední operaci, koleno zdá se pevné, jen hlava se hůř srovná s tím mu věřit a hlavně obava,ať ho zase nepoškodím např. pádem na ledu apod. Chtěla bych se zeptat, koleno stále cítím, při chůzi o něm stále vím ( jak je člověk už na bolest zvyklý, tak to kolikrát nevnímám ), před měsícem jsem začala běhat, u běhu koleno cítím stále, při chůzi do schodů také, při 1/4 dřepech a přenášení váhy mi píchá jakoby v půlce kolene ( pod češkou ) jizvy jsou ve dvou místech hodně citlivé a taky ještě jeden problém mám špatnou citlivost v přední straně kolene, cítím jen mravenčení, takže pokud si mám kleknout, tak netuším kolik váhy na koleni mám a cítím se nestabilně, takže se bojím dokleknout. Při doběhnutí mívám na koleni modré mapy - nevím jestli se špatně prokrvuje nebo je prochladlé. Vím, že se jedná o větší poškození kolene, že to asi už nikdy nebude jako dřív, ale chtěla bych se zeptat jestli je to normální stav, který se časem ještě zlepší. Snažím se nabrat zpět ztracenou svalovou hmotu, jsem aktivní tip člověka, co rád chodí na inline, běhat, turistiku po horách a jakýkoliv kolektivní sport, ráda bych se ke všemu vrátila bez omezení. Díky ortéze a dvěma operacím blízko sebe jsem přišla o 4cm přes stehno a těžko se to dohání. Další věc co mě trápí, noha např. při delším stání tuhne, pak při rozejítí dost zezadu v ní píchne, že nemůžu ani došlapnout,ale po asi 3-4 došlápnutí se to srovná. Momentálně ortézu nepoužívám,aby se noha snažila makat naplno. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Při namáhavější činnosti ortézu nebo alespoň elastické obinadlo používejte. Koleno utrpělo větší úraz, poškození byla v podstatě rozsáhlejší než je běžné. Artroskopické ošetření bylo náročné. Při bolestech a přechodných blokádách je na místě zhodnotit magnetickou rezonancí, zda sešitý meniskus se opravdu zhojil a jaké jsou i jiné změny v koleně. Z větší části to MR na měkkých tkáních zjistí.Podle výsledku další postup. Jinak vhodná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci a patrně i lázeňská léčba. Máte pravdu, že koleno po tomto úraze nebude zcela takové jako před úrazem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: