Koleno

Dobrý den. Budem sa snazit co najpodrobnejsie opisat moje problemy. Pred 5 mesiacmi som mala uraz kolena. pád medicimalové lopty na natiahnutú nohu na rebrine. Ziaden vyrazny opuch ci vypotok. Avsak od vtedy bolest a nestabilita. Ortoped ma poslal na MRI kde mi ukazalo ze mam parcialnu rupturu MCL a poskodeny ACL. Avšak moj ACL bol velmi nejasne zobrazeny co povedal aj moj ortoped ze je to tam nejasne. Pri vysetreni a testovani stability sa ukazala predozadna nestabilita. Som trocha zneistena pretoze doktor mi tvrdil ze uraz nebol az taky aby sa mohol vaz pretrhnut avsak symptomy to naznacuju.objednal ma na plastiku vazu pretoze citim nestabilitu hlavne ak nohu pretocim do vnutornej strany. Myslite ze to bude pretrhnuty vaz aj napriek tomu ze uraz nebol az tak vazny a nemala som vypotok? Je sice pravda ze som mala oslabene svalstvo z operacie kolena este z minule. A ak ja pocitujem nestabilitu ale vaz nebude pretrhnuty aj napriek tomu mi urobia plastiku? pretoze doktor mi hovorila ze este pred tym bol moj vaz v kolene ako novy ked som bola na artroskopii kvoli menisku. Rehabilitaciu som uz podstupila. v MRI o ACL bolo písané,čo to znamená?: Skrížené väzy - LCP hyperangulovaný, inak v norme, LCA má na pôvodnom mieste trhliny t.č. menej výrazný hypersignál, no t.č. je celkovo hrubší, rozvláknenejší, s hyperintenzitou medzi vláknami - edémom - nová intersticiálna lézia väzu s distenziou- lézia II.st. A posledna otazka je ci po operacii sa hned naplno rehabilituje alebo je potrebny nejaky cas? Dakujem prajem pekny den.

Odpověď odborníka:

Záleží na časovém období nyní od úrazu. Nestabilita kolena by se měla potvrdit a pokud bude dělat koleno potíže je opravdu na místě plastika LCA . Dnes už se přední zkřížený vaz neoperuje plastikou vždy, operuje se jen tehdy, pokud pacient má potíže. Magnetická rezonance neprokazuje rupturu nikdy na 100%. Plný průkaz provede až artroskopické vyšetření. Pokud je vaz porušen jen částečně plastika se neprovádí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x