Koleno

Dobrý den, Rada bych vás po prosila o vás názor a zodpovězení několika otazek které se týkají stavu mého kolene. Loni v lednu jsem podstoupila ask kvůli bolestivým otokum kolene (žádny uraz) závěr: chondropatie uz.typu a odstranění časti zbytneleho hoff.telesa. Stav po teto ask se ještě zhoršil co se projevovalo otoky a punkcemi. Pro neustupujici problemy jsem po pul roce podstoupila další ask závěr: synovektomie, resekce septa, denridement a leze LCA. Dg:synovitis genus chron. Artrofibrosis genus 1dx. Stp. Rupturam Lca. Po teto Operaci mi bylo jeste receno ze rtg ukazal sudečkuv syndrom. Momentálně po 9mesicich stav mého kolene není dobrý, nemohu se zbavit otoku jakákoliv zátěž třeba jen krátká prochazka je nesmírně bolestiva navic jiz od zacatku leceni mám výraznou hypotrofii kvadricepsu. Rada bych podotkla ze jsem po celou dobu tohoto problemu v léčeni také revmatologie kam dochazim na pravidelne testy které jsou negativni a i imunologie nic neprokazuje. Chtěla bych se vás zeptat jestli je mozné po castecne synovektomii aby koleno stále otekalo a plnilo se vypotkem(ač není k punkci)? A jestli dlouhotrvajici nepriznivy stav a otok muže způsobit "poniceni chrupavek" jak se domnívá můj ortoped?Je podle vaseho nazoru nejaky typ lecby popr. lek ktery by mohl pomoci vyhnou se dalsi reask.ktera mi prave hrozi?Moc děkuji za názor i odpověd

Odpověď odborníka:

Není snadné odpovědět. Je dobře, že jste sledována a léčena i na revmatologii a že případná revmatologická aktivita je sledována. Opakovaná ASK a synovektomie vede k opakovaným otokům, k výpotku a bolestem kolena přispívá nejen provedená synovectomie, chondropatie , ale také hypotrofie svalového aparátu. Nezbytná je dlouhodoná řízená rehabilitace s fyzikální terapií, vhodná je lázeňská léčba a to opakovaně a prodloužená. Poraďte se se svým ortopedem nad možností užití metody ACP, aplikace vlastní upravené krve do kolena. Injekce by mohly mít příznivý dopad na imunologii a léčivé schopnosti chrupavky a zbývající výstelky kolenního kloubu. Metodu nehradí pojišťovna.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: