Koleno

Zdravím, přes 2 měsíci jsme spadl na obě kolena (ze předu, přímo na ně, žádné vychýlení), přišla tupá bolest, kterou jsem cítil v celých končetinách, ale nic nepřeskočilo. Po pár minutách bolest přešla a nohy mně ztěžkly. Týden nic a po týdnu jsem začal při rozcvičování pociťovat při poloze turecký sed (cvik kdy se držím za chodidla a přitahuju se co nejvíc k zemi) nebo při poloze jedna noha natažená, druhá pokrčená do pravého úhlu (předklánení k natažení noze a držení se za chodilo) tahání z vnější strany chodidla, trošku píchání, ale nic extra. Tak jsem dal odpočinek a za 2 dny mě začalo v kolenech píchat (více pravé než levé). Šel jsem k ortopedovi (zpráva: klin. kolena bilat bez vypotku, FP drasoty, menisk ma negat, stabilita dobra, dop. condrosulf 800 g/1x1/2měsíce) - odřená chrupavka. Ihned po pádu jsem zapomněl zmínit tvrdou bouličku na obou kolenech - tibia (zde: http://www.sportclinic.sk/uploads/RTEmagicC_ACL_koleno_anatomia_pekna.jpg.jpg) . Mazal jsem ale hned druhý den (kdy to bylo ještě bez bolesti mastí s hadím jedem), a zmizely (téměř). Na vnějších stranách kolene mám malé červené zarudnutí (na levém skoro už vůbec, na pravém trošku - bolí více). Po 2 měsíčním užívání chondrosulfu v kolenech už tolik nepíchá, ale stále cítím jakousi nestabilitu - bojím se pořádně našlápnout. Jakmile naplno zkusím běhat - cítím tu bolest, avšak není nějak výrazná ale není příjemná. Boreliozu nemám podle krevních testů. Takže že by to bylo opravdu ta chrupavka? Nebo by to mohlo být něco speciálního, jak jé mám zvykem? :-) Díky

Odpověď odborníka:

Chrupvka vždy na náraz reaguje, kloubní výstelka se po traumatu projeví výpotkem. Zde je pravděpodobné, že došlo k protažení nebo narušení bočního vazu kolena. Výskyt krevního výronu, který se nyní vstřebává. Velmi doporučuji při namahavějších činnostech používat stahující elastické obinadlo, zpevňující koleno. Medikace je méně potřebná. Pokud potíže nepominou opětně kontrola na ortopedii a další podrobnější vyšetření. Vhodná pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci, kam byste se měl nyní obrátit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření moči
Články: Vyšetření moči
Vyšetření moči patří mezi...
Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Články: Léčba křečových žil nejsou jen tabletky a bandáže
Ano, jsou sice často první...
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: ABCDE: Pět písmen pomůže s odhalením rakoviny kůže
I když se zodpovědně...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: