Koleno pomask

Dobrý den.Jsem po 3 operacích kolene. První byla v 1.2011 po úrazu na bruslích. Měla jsem přetržený LCA, v květnu toho roku následovala plastika, rhb. Skoro 2 roky jsem si dávala pozor, aby se nic nestalo. Občas mně bolelo koleno po námaze a bylo ztuhlejší. Letos v červnu jsem upadla se schodů a přisedla si to operované, křuplo mi vněm, ale neoteklo i když hodně bolelo a nemohla jsem vůbec chodit. Lékař mi navrhnul ask, která byla v červenci. Bohužel koleno a celá noha od kolena dolů mně neustále bolí. Koleno je pořád oteklé a hlavně ráno hodně ztuhlé. S natažením kolene problém nemám, ale při pokrčení mi v něm hodně křupe, něco jako by tam blokovalo, musím počkat někdy pár sekund, někdy i několik minut než se to uvolní a pak teprve jde noha ohnout. Bolest je to dost velká, hlavně když se snažím nohu ohnout násilím. Většinou musím nohu pootočit tak, aby se koleno nebo to co mi tam blokuje uvolnilo.Dnes jsem byla na MRI kolene, výsledky až v pondělí. Nález z RTG zúžené kloubní štěrbiny a počínající spondyloza v medialní části kloubu a zahrocení pately.Dg po operaci a operační nález..odtrsnění infrapatel. pliky, shaving. Synovitis plica. Při chůzi mám problém operovanou nohu ohnout, ale když ležím tak to celkem jde i když s bolestí. Na nerovném povrchu mi koleno jako by vyskočí a podvrtne se. Bolí mně už i holenní kost a bolest vystřeluje až do kotníku. Jelikož to byla už 3 operace tohoto kolena a takovéto potíže jsem neměla tak jsem z toho docela špatná. Neustíle musím brát léky od bolesti, nejhorší je to v noci, kdy mně bolest budí ze spaní. Je takový stav normální i po dvou měsících od operace.Na rhb mám zatím jen magnetoterapii, prý další procedury až po rezonanci.Moc Vám děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Plastika vazu vyřešila pouze tento vaz, chtělo by to vyšetřit souvislosti s postavením kotníků a pánve. Často se stává takový úraz na dlouhodobě přetěžovaném kolenním kloubu. Po plastice je třeba právě tyto stavy normalizovat, samotný úraz a stav po operaci změní "stereotyp chůze", není li zlepšena statiky a vztahy v těle, tak dochází k opětovnému přetěžování poraněného a operovaného kolenního kloubu.T.č. Vaše potíže svědčí pro poškození menisku. Bohužel na operovaném a přetěžovaném a nedostatečně funkčně léčeném kolenním kloubu bývá opět větší " vůle"- pohyblivost a stačí špatné šlápnutí a v kloubu tyto struktury, které správně upevňují a umožńují přesný pohyb prakticky "plavou" a úraz je hned, uskřípnutí části menisku je okamžik. Magnetická rezonance to jistě odhalí, léčba však opět nemůže být pouze operační.Opět to, co jsem popisoval.....

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x