Kolísání psa a prostata

Od svých 49 let ( celkem 9 let) jsem sledován urologem pro zvýšené PSA 4,5 až 6,0ng/ml v rozsahu cca 4 let. PSA kolísalo, ale v roce 2011 se opět usadilo na hodnotách 4,5 ( 11 odběrů). Během jednoho roku, ale vyskočilo až na 8,49 a proběhla 2 negativní biopsie ( 2012) po cca 5 letech sledování. Ovšem z neznámých důvodů PSA na konci roku opět spadl na 6,8 a pak jen pozvolné zvyšování opět na hodnoty 8,5. Po dovolené v Atlantiku jsem těžce nastydl ( 40stupnů horečky) a bohužel po 3týdnech si nechal opět změřit PSA ( 10,4, poměr 0,15 f/PSA) Urolog udělal vyšetření a sdělil mi, že se prostata zvětšila a je tvrdší. Jdu na další biopsii. Je kolísání hodnot PSA o hodnotu až +2 ale i -2 běžné? Co to signalizuje? Žádné medikamenty jsem kromě vitaminu E nebral, při pití odstáté vody ale vždy mizí i problemy s močením, což se už poněkolikáté děje teď. Nic mi není, cítím se v kodici, jen lehká nadváha, sex funguje výborně a do toho teď ta biopsie, je to uzoufání. Je mi 58,5 roku hodnoty PSA za 9let 4,5- 8,5 teď 10,4 poměr od 0,14 6x až 0,22 průběžně) odpovědi urologa jsou za 9 let vesměs- co by bylo, kdyby bylo a co bude když-,.... děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel PSA není hodnota specifická pro rakovinu, ale zvyšuje se při jakémkoliv onemocnění prostaty včetně prostého zvětšení nebo podráždění, atd... Proto je potřeba pacienta posuzovat komplexně. Ve Vašem případě bych biopsii rovněž zvážil. U sledovaného pacienta jsou varovné hodnoty postupně narůstající - přes výkyvy

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: