Kolísavé tsh a autoimunitní thyreoitida

Dobrý den, prodělala jsem autoimutní thyreoitidu. Počátkem dubna bylo TSH nízké: 0,009,T4:14,78. Za 5 týdnů vyletělo TSH na 8,64 !!! T4 :14,87. Euthyrox beru vždy nalačno a snídám až za 90 minut po zapití léku, beru ho samostatně, občas v průběhu dne -ale vždy až po poledni beru Brufen či myorelaxancia. Je pravda, že jsem měla před odběry dost silnou rýmu a zánět dutin. Mohlo to způsobit to TSH tak vysoké? Děkuji moc za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejdřív vás maličko poopravím - autoimunitní thyroiditis MÁTE. Není to tak, že byste ji prodělala. Jakmile se jednou tvoří protilátky proti štítné žláze, budou se tvořit stále a zánět, který tím pádem ve štítné žláze probíhá, je pomalý, ale vede k postupnému úbytku funkční tkáně štítné žlázy. K vašim laboratorním hodnotám...TSH 8,64 není určitě žádné strašné číslo. Bude vhodné vyšetření během tří měsíců zopakovat případně reagovat rovnou zvýšením dávky Euthyroxu. O tom musí rozhodnout váš endokrinolog, který o vás ví nejvíce. Akutně probíhající infekční onemocnění může, dle mé zkušenosti, hodnotu TSH někdy mírně ovlivnit. Zpravidla je to ale opravdu jen mírně se spontánní úpravou. Příjemný večer

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x