Kolísavý krevní tlak

Mám problém s kolísavým tlakem.Léčím se s hypertenzí ,beru tři druhy léků Vasocardin,Prenessa a Zorem.Někdy mám Tlak 260/130,kdy i zkolabuji a někdy 90/60 a brní mě končetiny.V nemocnici neví,co s tím dělat,jen doporučení korigovat dávky.Držím dietu,chodím plavat a na procházky ,ale bez úspěchu.Je mě 73let,takže ...

Odpověď odborníka:

Někteří lidé, i přes dobře nastavenou léčbu a pravidelné užívání léků na krevní tlak, mohou mít potíže jako Vy. Někdy záleží i na změně počasí či určitém ročním období- krevní tlak se prudce zvýší a je nutná hospitalizace. U někoho může náhlé zvýšení krevního tlaku vyvolat i menší stres, změna (např. hádka doma, se sousedy apod., čím je člověk starší, tím je na toto citlivější).
Léky berte pravidelně, jak Vám je nastavili v nemocnici (nevím sílu), a pravidelně si měřte krevní tlak - 2-3x denně a zapisujte si hodnoty. Někdy bývá vyšší tlak ráno, jindy večer, pokud se situace opakuje, dají se dávky léků upravit. (Popř. Vám může lékař předepsat lék, který při náhlém zvýšení tlaku nad 180/110 užijete jako SOS medikaci k té Vaší stávající).
Určitě dodržujte pitný režim- výkyvy v příjmu tekutin vyvolávají i změny krevního tlaku (málo tekutin = nízký tlak).
Procházky a plavání jsou též vhodné a je dobře, že to děláte.
Pravidelné lékařské kontroly jsou samozřejmostí.

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: