Kolísavý krevní tlak

Dobrý den. Skoro dva roky se lečím na vysoký krevní tlak který byl 167/98 v dobe prvního zjistění vysokeho tlaku. Nasadili mi tedy prasky, po case celkem rychle klesl k normani hranici 135 - 140 / 85 - 90 . Před dvěma ýdny jsem si nechal přeměřit v lekárně tlak a ten byl 163 / 95 a po pšti minutach klesl na 153 / 98. Ano při druhym měřením sem se popravde stresoval a bal co mi vyjede za čísla, vlastně už i puvodne pred mrvním mřením jsem na to celí den myslel. Šl jsem k lékařce a ta mě doporučila holterovo měření. Monitorovalo me to 4 hodin a zjistil přistroj že se mi tlak měnil kazdějch 30 minut. v rozmezí od 140/85 a za pul hodiny treba 118 /70 i 75 v noci dokonce kles při spanku na 108/65 . Je prtavda že jsem během měření neml zadne velke aktivity. Jenom prochazky se psem a doma v klidu prace na PC. Obcas se mi lehce zamota hlava v tu chvili se zacnu o sebe bát až se nekdy i rozklepu. Třeba po 10 minutach az 15 ti se hodim do klidu. chci se tedy zepta je tento kolisavi tlak nebezpecný, jelikož mi doktorka řekla at to neřešim. Dale mě nechava užívat lek na snižení tlaku a to kazde ráno 1 tableta nebivolol 5mg. Ja sem posledni dobou takovej v neklidu když myslim na ten tlak, protože mě snim každej jenom straší. Myslíte že se neni čeho obavat a mam byt v klidu? Protoze jsem si nekde přečetl že prý tlak u zdraviho cloveka muže klesat a stoupat behem dne, a je to prej normaní, ale ten nazor byl takovej jeden z tisice. Moc děkuji za odpoveď. Dodávam jenom pro informaci: 24 let, mřim 186 cm a vážim 90kg. S pozdravem Pohrom Jan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález z monitorace krevního tlaku (TK) s hodnotami, které uvádíte, je skutečně v normálním rozmezí. Teoreticky se totiž TK mění při každém srdečním stahu, lze tedy denně naměřit cca 100 tisíc různých hodnot. Důležité je, aby se pohybovaly v určitém rozmezí, které je přiměřené věku i aktuální zátěži. Vaše hodnoty TK odpovídají dobře korigované hypertenzi, zůstaňte u medikace, kterou užíváte. Krevní tlak se má měřit cca po 10 minutách klidu, proto má i měření v lékárně pouze orientační hodnotu. Zdá se mi, že Váš problém je ve vyšší úzkostlivosti a obavách o zdravotní stav, Váš lékař Vám může předepsat anxiolytikum k jednorázovému užití nebo doporučit psychoterapii. Důležitou součástí léčby hypertenze je i dieta s omezením kuchyňské soli, udržování optimální vahy a přiměřená (a dostatečná) fyzická zátěž. S podzravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+24 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: