Kolísavý krevní tlak, nebo nepřesný tlakoměr na zápěstí?

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla zjištěná nově zachycená hypertenze (200/110) beru nyní Prestarium neo 1,5 tabletky + Agen 0,5 tabletky vždy ráno. Tlak se mi podstatně snížil, ale hodnoty se dost liší. Ranní od odpoledních a večerních a také určité dny jsou rozdílné. Měřím se doma zápěstním tlakoměrem. Je možné, že je tento tlakoměr nepřesný, nebo se jedná o kolísavý krevní tlak. Při jakém rozmezí hodnot tlaku se už dá hovořit o kolísavém krevním tlaku? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tlakoměr na zápěstí je značně nepřesný. Bude nutné zakoupit tlakoměr, který měří tlak na paži. O kolísavém tlaku začínáme hovořit, když se začíná střídat vysoký tlak nad 140/80 a nízký tlak pod 100/60, hodnoty jsou pouze orientační. V případě kolísavého tlaku je obtížné nastaví účinnou léčbu, někdy je léků moc a někdy nedostatek. Bude vhodná konzultace s praktickým lékaře. Někdy pomůže nasazení TK Holteru, zařízení, které monitoruje váš arteriální tlak 24 hod a lékař má lepší představu o kolísání tlaku.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: