Kolísavý tinnitus

Dobrý den, v dubnu 2014 mě zničeho nic začalo pískat v levém uchu (14-16khz) o stálé a silné intenzitě (24 hodin denně). Toto pískání, doprovázené hučením v hlavě mě provázelo cca měsíc, kdy to konečně začalo polevovat. Pískání pomalu ustávalo, měnilo postupně svůj charakter na střídavé pískání. Hučení/šumění v hlavě neustávalo. Nějaký posun byl vidět až kolem října, kdy jsem měl své chvilky ticha. Hlavně po ránu. V průběhu dne šumění s mírným pískáním nabíralo na intenzitě, ale pořád to bylo snesitelnější než v prvních měsících. Občas mě hluk v hlavě probudí. Často mi pískalo i v pravém uchu, nicméně to vždy rychle odeznělo. Na ORL mi naordinovali: betahistin, cinarazin, cavinton.. Nemyslím, že tyto prášky měli na postupné zlepšování mého stavu nějaký efekt. V lednu jsem podstoupil MRI na vyloučení neurinomu - bez nálezu. Momentálně mi již přímo v uších nepíská, jen mi poblíž ucha většinu doby šumí/syčí a slyším v celé hlavě takové zvláštní hučení, které je v průběhu dne ani nevnímám. Centrum šumu bych odhadoval 2cm nad ucho a 2cm dozadu (někde u spánkové kosti). Silněji tam zašumí, pokud to místo stlačím nebo otočím hlavou (doprava i doleva). Stlačení nebo rozpohybování krční páteře většinou šum zmírní. Mám chvilky, kdy mám relativně úplné ticho (sedím v křesle u PC), ale stačí např. chvíle chůze a v oblasti u ucha začne opět syčet. Já věřím, že časem se s tím tělo nějak vypořádá a tyto problémy zmizí.. přeci jen je to každým měsícem o trošku lepší.. Závratě apod. nepociťuji. Existuje někdo s podobným problémem, a co může být příčina?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tinnitus je subjektivní vjem, o jehož původu se můžeme pouze dohadovat. Zdroj může být kdekoliv v průběhu sluchové dráhy, ale i v mozku nebo v krční páteři. Rovněž terapie je zaměřena tímto nespecifickým způsobem- bud se prokrvuje nebo odvodňuje vnitřní ucho, nebo se tlumí mozek nebo rehabilituje krční páteř.Tinnitus si v podstatě dělá co chce, může ůplně vymizet může se i ale rapidně zhoršit. Nepopisujete audiogram, což je to nejpodstatnější , rovněž BERA vyšetření.V terapii bych ještě zkusil barokomoru a laserterapii.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: