Kolonoskopie?

Dobrý den, můj obvodní lékař mne posílá na kolonoskopii. Bohužel mi není úplně jasné, proč zvolil právě toto vyšetření. Moje potíže jsou: delší dobu mne lehce (pocitově) pobolívá v pravé podbřišku (předpokládám, že to je z důvodu pravidelně závodně provozovaného sport minulý rok). nemám žádné problémy se stolicí (vše bez problémů, pravidelně, 2 x denně, stále stejná konzistence). Nejsou průjmy, ani zácpy, žádná plynatost, krev ve stolici nepozoruji. Test FOB byl negativní. Dokonce jsem si nechal udělat i krevní markery CEA a CA19-9, byly v referenčních hodnotách, tedy negativní. Sono v pořádku. Veškerá další krevní vyšetření v pořádku. Myslíte si, že je toto vyšetření opravdu adekvátní mým potížím s mírnou bolestí v podbřišku? Rehabilitační lékař diagnostikoval problém s hlubokým břišním svalem. Věk je 35 let. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jestli Vám není jasné, proč Váš lékař zvolil kolonoskopii, zeptejte se ho. Měl by Vám svůj postup vysvětlit a Vy jste ten, kdo učiní konečné rozhodnutí, které vyšetření podstoupíte. Pokud máte pobolívání břicha a všechna ostatní vyšetření neodhalila příčinu, je na místě kolonoskopii provést. Je nutné se posunout dopředu a potíže objasnit. Myslím si, že sport provozovaný loni, na to již vliv nemá - neuvádíte však, o jaký sport šlo. Nevím také, jak navrhuje problém řešit rehabilitační lékař.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: