Kolonoskopie

Dobrý den, pane doktore, prosím mám dotaz, trpím už 10 let urputnou zácpou a nadýmáním, v roce 2009 mi byla dělána poslední kolonoskopie a byla negativní jen drobné odchylky, jinak vše v pořádku, ale už 10 let od 16-26 let(do nynějška, musím užívat guttalax, abych se vyprázdnila a trpím také po každém jídle hroznou plynatostí, velmi mne to omezuje v životě a úplně ve všem, s projímadlem musím být celý den doma a plynatost o té ani nemluvím. No ještě od 17 let trpím OCD a nyní mě užírá velmi myšlenka, že něco nemám se střevy v pořádku a nutí mě to jít na koloskopii, že bych potřebovala mít jistotu, zda je všechno v pořádku, tak se chci zeptat prosím, jestli myslíte, že už by mi jí po 6 letech udělali, v případě nutnosti, bych si to i uhradila, nevím po jaké době mohu požádat, i když nevím, kam půjdu, jelikož lékař můj už to asi zavrhne.Nechci , aby mysleli, že jsem blázen, ale kvůli mému klidu, bych si moc přála absolovovat to vyšetření. Na jednu stranu si přeji a snažím se to vymýtit z hlavy, když to lékař nepovažuje za nutné, ale jelikož mě ty problémy zužují velmi dlouho a nyní jsem si našla přítele, tak bych to chtěla nějak vyřešit, ale nevím po jaké době se doporučuje kolonoskopie a také se chci prosím zeptat, zda se v ní zjistí cokoli, co by mohlo být příčinou mých problémů, nebo je to čistě pro zjištění případné rakoviny? Mockrát děkuji za odpověď Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jako člověka vás chápu, ale jinak je vše co píšete špatně. Nejhůře je ale Guttalax (ten by se měl úplně zakázat). Zřejmě nic jiného než koloskopie nezmění váš názor, potom je nejlépe to vyšetření provést. Nevím, kde bydlíte, ale v Plzni a v Žatci to mohu zařídit telefonem. To není problém. Koloskopie nic neukáže (to vím na 99,9%), no a co dál? Potíže budete mít stejné. Vaše potíže jsou způsobeny dlouhodobě špatnou životosprávou. Pakliže chcete nějaké výsledky, je potřeba pracovat tímto směrem. Je to jenom na vás. Tedy nejedná se o žádnou rakovinu, jedná se o dlouhodobě chybnou životosprávu. Ale budete-li pokračovat, tímto špatným směrem (špatná životospráva + Guttalax) velmi pravděpodobně můžete skončit s vývodem - dočasným. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: