Kolonoskopie

Dobrý den,prosím Vás o objasnění výsledku vyšetření. Je mi 21 let. Kvůli občasným enteroragiím (asi 1 za měsíc, trvajícím cca 2 roky) a pobolívání břicha jsem absolvovala kolonoskopii. Makroskopicky byla sliznice v pořádku, v 10 cm rekta dle vyjádření endoskopisty drobný zarudlý "polypek" velikosti 1-2mm (histologie: nevyhraněný nález s některými rysy IBD). Jedná se tedy o polyp nebo ne? Histologie přece o polypu nemluví. Pokud ano, tak tímto odběrem byl snesen, nebo se pletu? Dále v 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" velikosti asi 5mm (histologie: povrchově odebrané lamely střevní sliznice bez možnosti bližší diagnostiky, dále lamely s fokusy fibrotizace a setřením základní stavby, ale bez výraznější zánětlivé celulizace). Chtěla bych se zeptat, zda se může jednat o polyp, intramurálně rostoucí nádor či co? Z tohoto povrchového odběru se to zjisit nedá? V lednu mám jít na kontrolní sigmo s případným ošetřením APC. Koagulací lze prominenci odstranit tak, že dál neporoste? Prstem lze v rektu asi v této hloubce hmatat malou nebolestivou bouličku. Dále dle histologie v tlustém střevě hustá lymfoidní celulizace až s tvobou zárodečných foliklů. Co z toho vyplývá? Odběry Viameda (anti gliadin, tTG, EMA, retikulin, kr. mléko, ASCA jsou negativní). V anamnéze mám JRA od 2 let věku v remisi. V anu mám drobné vnitřní hemoroidy. Mohla by boulička případně souviset s nimi? SONO střev je v pořádku. V RA se žádné onem. střeva nevyskytuje. Za odpověď mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, známky zánětu ve smyslu nepecifických střevních zánětů /kam se řadí ulcerosní colitida a Crohnova nemoc/ nejsou ve střevě jasně vyjádřeny ( hustá lymfoidní celulizace až s tvobou zárodečných foliklů jsou známky spíše obecné k zánětu), uvedené nálezy - polyp a čočkovitá prominence - jsou pravděpodobně tak malé, že nelze vzít asi kus tkáně na rozbor tak, aby byl jednoznačný a nebo jsou zánětlivé změny ještě v takovém počátečním stadiu, že histologie není jasná (to se právě stává častěji). Proto ta kontrola za čas, kterou určitě absolvujte. K RA sice nepatří zánětlivé procesy ve střevě, je však platné tvrzení, že autoimunitní nemoci se spolu sdružují a proto je podezření na některou nemoc ze skupiny zánětlivých střevních onemocnění / info: www.strevni-zanety.cz /. Ra se sice se záněty střev druží méně často, spíše s lupusem (SLE) a podobně, ale i tak byste měla být hlídána o to pečlivěji. Před příštím výkonem (ev. po něm) se jasně lékaře zeptejte, co bude provádět a zda se dá koagulací zasáhnout u vás tak, že se prominence odstraní. Příště se také asi rozhodne, zda budete nadále chodit na kontroly bez léčby nebo už se nějaká udržovací léčba nasadí. Bouličku 5cm od anu si nejspíš hmatáte prstem, nebude mít ale pravděpodobně souvislost s hemoroidy, půjde o tu čočkovitou prominenci, kterou popisuje endoskopista. Přeji hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x