Kolonoskopie

Dobrý den, včera jsem psala dotaz ohledně výsledku kolonoskopie. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" (histologie: povrchově odebrané lamely střevní sliznice bez možnosti bližší diagnostiky, dále lamely s fokusy fibrotizace a setřením základní stavby, ale bez výraznější zánětlivé celulizace) píše, že byla kompletně odstraněna. Prstem asi v této hloubce ale hmatám malou nebolestivou bouličku. Nevím tedy, zda se jedná o něco jiného nebo je možné, že byla prominence odstraněna jen povrchově (když histologie mluví o povrchovém odběru) a dále ji lze hmatat? Mám strach aby to nebyl adenom nebo dokonce nádor. To by snad ale bylo odhaleno i z povrchového odběru a histologie by vypadala jinak nebo ne? Kontrolní sigmo s případným ošetřením APC mám v lednu tak do té doby se snad nemusím bát nějakého zvratu? Chtěla bych si v klidu prožít Vánoce a mám strach co se do ledna může stát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Judito! Pokud se obáváte zhoubného nádoru, můžete být zcela klidná, histologie by skutečně vypadala zcela jinak. Prožijte klidné Vánoce a při dalším vyšetření informujte lékaře, který bude provádět endoskopii, o bouličce, kterou v rektu hmatáte. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: