Kolonoskopie

Dobrý den, chtěla bych prosím doplnit dotaz, který jsem psala 27.11.2010, a na který mě odpovídala paní doktorka M. Žáková. Endoskopista popisujev 5 cm od anu "drobná čočkovitá prominence" (histologie: povrchově odebrané lamely střevní sliznice bez možnosti bližší diagnostiky, dále lamely s fokusy fibrotizace a setřením základní stavby, ale bez výraznější zánětlivé celulizace). Že byla prominence kompletně odstraněna píše ale endoskopista, ne histolog. Ten se k míře odstranění nevyjadřuje. Stále lze asi v této oblasti hmatat bouličku. Paní doktorka píše, že po odstranění tam nejspíš zbyla jizvička, kterou hmatám. Napadlo mě, že jsem podstoupila 2.července 2010 anoskopii s biopsií. Při zavádění čípku jsem v září nahmatala tuhou nebolestivou bouličku asi právě v 5 cm od anu. Při kolonoskopii v říjnu lékař našel zmíněnou čočkovitou prominenci. Je možné, že čočkovitá prominence je právě jizvou po biopsii při anoskopii??? (Dostane se lékař anoskopem až do této hloubky a v jaké hloubce provádí biopsii?) A lze případně jizvu po tak dlouhé době stále hmatat jako tuhou bouličku? V lednu mám jít na APC tak tím se to odstraní? Mockát děkuji za odpověď. Doufám, že už budu konečně v klidu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vím, je to znepokojující situace, ale cítím, že se jí nadměrně zabýváte a to ničemu nepomůže. Lékařům byste měla prostě důvěřovat Lékař se anoskopem dostane cca do 15cm, když je oblast dostupná. Tím, že budete soustavně bouličku ohmatávat, nedozvíte se stejně odpověd, prosím, nechte této aktivity, vydržte do další kolono a na další kontrole budete moudřejší, rozhodne totiž pouze kontrola. PS: Histolog se nemůže vyjádřit k tomu, zda byl útvar odstraněn celý, je odkázán na to, co mu předloží endoskopista na rozbor, nepozná, zda je to je kousek nebo celek, tedy většinou. Hezký den a hodně vnitřního klidu, který byste mohla najít i bez jednoznačných odpovědí, svět není tak černobílý, jak bychom chtěli (popřemýšlejte o joze, taichi nebo jiném zvnitřnujícím cvičení nebo směru).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
STOP svědění kůže!
Články: STOP svědění kůže!
Trápí vás kopřivka či...
Oči upozorní na potíže se srdcem i žloutenku
Články: Oči upozorní na potíže se srdcem i žloutenku
Jsou oči skutečně oknem do...
Trápí vás bolesti hlavy? Možná za to mohou hormony!
Články: Trápí vás bolesti hlavy? Možná za to mohou hormony!
Bolesti hlavy mohou být...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Léčba křečových žil je vizitkou lékařského pokroku
Články: Léčba křečových žil je vizitkou lékařského pokroku
Bály se vaše babičky či...
Sex sám se sebou – masturbace
Články: Sex sám se sebou – masturbace
Ještě v minulém století se...
Z exotické dovolené si můžete přivézt také exotickou chorobu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: