Kolonoskopie

Dobrý den, před lety jsem absolvovala kolonoskopii pro krvácení do stolice (bylo mi lehce přes dvacet). Vyšetření jsem absolvovala bez zklidňující injekce a byť bylo nepříjemné, dalo se zvládnout. Odebrány dva polypy. Před několika týdny jsem měla absolvovat další kolonoskopii pro kontrolu stavu a přes veškerou medikaci jsem při ní až omdlévala bolestí a vyšetření muselo být po 60 cm ukončeno. Důvodem by prý mohly být srůsty (od první bezproblémové kolonoskopie jsem prodělala operaci pro odstranění srůstů po operaci slepého střeva a před pěti lety navíc porod císařským řezem). Ráda bych se zeptala, zda toto může být důvodem tak vysoké bolestivosti (podotýkám, že nejsem ve vztahu k vnímání bolesti nikterak přecitlivělá, nikdy jsem nepotřebovala žádnou medikaci proti bolesti, nevyžadovala jsem ji ani po operacích). Mám nové vyšetření podstoupit v narkoze celkové, ráda bych věděla, zda díky srůstům hrozí např. vyšší riziko protržení střeva? Lékař se mj. zmínil, že v podobných případech se někdy pacienti mohou probrat i z lehké celkové narkozy, mám proto z celého vyšetření velké obavy. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepředpokládám, že se lékaři u vás obávají komplikací při provedení kolonoskopie v celkové anestezii. V opačném případě by totiž volili alternativní vyšetření.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: