Kolonoskopie a diabetička 1. typu

Jsem diabetička 1. typu na inzulinu. Píchám si Lantus 20 jednotek ráno a Novorapid s každým jídlem. Mám jít na vyšetření - kolonoskopii. Jak mám upravit dávku Lantusu? O kolik snížit denní bazál? Předpokládám, že Novorapid nebudu píchat vůbec. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nikol, toto je složitá otázka, nejlépe adresovaná Vašemu diabetologovi, či gastroenterologovi, který bude provádět kolonoskopii. Domnívám se, že pokud nebudete před kolonoskopií ráno nic jíst, měla byste si všechny inzuliny, tedy i Lantus píchnout až po zákroku, kdy už budete moci něco sníst. Byla by ale vhodná monitorace Vaší glykemie před zákrokem a v případě potřeby podání nitrožilně glukozy vykryté inzulinem. Důležitá bude také příprava, jelikož den před vyšetřením bude již Vaše jídlo velmi omezené a i v tento den bude potřeba upravit dávky inzulinu, záleží také na tom, jak bude vypadat vaše hodnota glykemie a kdy přesně na vyšetření jdete. Konzultujte tedy prosím podrobně postup s Diabetologem a gastroenterologem. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: