Kolonoskopie a test na ok

Dobrý den pane doktore, 24.10.2012 jsem byla na kolonoskopickém vyšetření- výsledek p.r. norm.nález. Kolokopem postupně všemi oddíly tlustého střeva až do céka. Divertikuloza sigmatu drobný 4 mm polypy v 60 cm, snesen, poté fragmentován a ztracen v lumen, jinak v přehlédnutelných úsecích sliznice normálního koloritu, cévní kresba jemná, haustrace přiměřené, stěna elastická, v análním kanále bez patologie. Epi:divertikuloza stigmatu a drobný polyp v 60 cm. Dop. kontrolní kolonoskopie za 1 rok. Po roce jsem nemohla jít na kontrolu, měla jsem úraz nohy. Nechala jsem si udělat test na okultní krvácení - FOB. Jsem ve věkové kategorii nad 55 let. Test vyšel negativní. Chtěla jsem se zeptat na spolehlivost tohoto testu. Test byl dělán metodou - viz.http://klinickalaborator.cz/one-step-fob-test-screening-krca-lidsky-hemoglobin-ve-stolici-okultni-krvaceni.a26.html Vyhodnocení bylo provedeno v laboratoři Medicentra v Berouně. Druhý den po sdělení výsledku jsem objevila nepatrnou červenou skvrnu na toaletním papíře. Mám pocit, že byla důsledkem konzumace většího množství jahod a nepatrného množství červené řepy, ev. menší trhlinky. Je možné, že úplně nestrávená jahoda by mohla být příčinou skvrny? Myslíte, že toto vyšetření je dostačující? Na Netu jsem četla, že lidé starší 55 let mohou buď pokračovat v pravidelných testech okultního krvácení (doporučováno jednou za dva roky) nebo se mohou rozhodnout pro primární screeningovou kolonoskopii, kterou postačí provést jednou za deset let. Děkuji Vám za odpověď a hlavně za čas, který mému dotazu věnujete. Prosím, zda by mi mohla být odpověď doručená na moji mailovou adresu. Hezký zbytek dne. Ing. E.K.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Míšo. OK test je dobrou variantou, ale kolonoskopii rozhodně nenahradí už jen z toho důvodu, že vylučuje léčebný zákrok. Je to jednom diagnostický test, navíc s menší senzitivitou než kolonoskopie. Navíc situace o Vás je zcela rozdílná od ostatní populace. Vás pozvali na kontrolní kolonoskopii za rok, protože jste měla pozitivní nález ve formě polypu. Proto bych určitě doporučil, abyste si kontrolní kolonoskopii domluvila a následně ji absolvovala. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: