Kolonoskopie pod narkozou

Dobrý den, již téměř půl roku trpím chronickými průjmy. Asi před třemi týdny to vrcholilo, křeče v břiše, silný průjem, zvracení. Byl jsem u obvodního lékaře..ten mi předepsal ATB Ciplox 500 + Algifen - avšak bez výrazného zlepšení. Pak mi napsal Helicid. Chronické potíže však stále trvají. Doktor mi říkal, že pokud potíže neustoupí, je nutná kolonoskopie. Já už na ní jednou byl a víckrát už bych to asi nepřežil. Proto bych se Vás chtěl zeptat, zda je toto vyšetření možné i v celkové narkóze. Prý se za to však platí. To by mi ani tak nevadilo. Jinak mám DM1 na insulinu a novorozeneckou hyperbilirubinemii. A také mě poslední měsíce trápí hemeroidy. Děkuji Vám předem za odpověď..

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petře, díky za dotaz, souhlasím s Vašim praktickým lékařem, za těchto okolností bych Vás na kolonoskopii také poslala, v celkové anestezii se toto vyšetření také provádí, zkuste se domluvit několik dní předem na pracovišti, které Vám bude koloniskopii provádět, zda by byla možná celková narkoza. Ovšem gastroenterologové provádějí kolonoskopii raději v tzv. analgosedaci, kdy je pacient pouze přispán, tuto variantu bych Vám doporučila i já, jelikož byste s lékaři dokázal alespoň omezeně komunikovat, stěna tlustého střeva v analgosedaci lépe reaguje na kolonoskop a v případě potřeby dokáže před ním "uhnout". Pokud je ovšem pacient v celkové anestezii, může např. hrozit, i když samozřejmě ve velmi malém množství, ruptura střeva Nebojte se, jistě byste toto vyšetření v analgosedaci zvládl a nezapomeňte na dobrou přípravu před tímto vyšetřením. S pozdravem, Kristýna Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: