Kolonoskopie střev po operaci rakovinového polypu střev

Dobrý den! Tatínkovi, kterému je 79 let, před rokem našli rakovinový polyp v konečníku, ten mu úspěšně odstranili. Nikdy ale nebyl na kolnoskopii střev. Dříve, než mu byl nalezen ten polyp, tak mu doktorka nabízela kolnoskopii, ale on to odmítl. Teď se byl doktorky zeptat, že by chtěl na tu kolnoskopii jít, ale ta mu to tentokrát moc nedoporučovala, že by to mohlo být vzhledem k jeho věku riskantní. Tatínek teď nemá žádné potíže, stolici má v pořádku, ale přesto bysme rádi věděli, jestli má ta střeva v pořádku. Co si o tom myslíte, je kolnoskopie vhodná? Jinak tatínek je čiperný, soběstačný, léčí se ještě na Parkynsonovu nemoc, na vysoký krevní tlak, bere léky proti ucpání cév, někdy ho pálí žáha a má zvýšený cholesterol, v minulosti se léčil i na lehký stupeň cukrovky, ale to už má nyní v pořádku. Ještě jsme slyšeli o možnosti podání kontrastní látky, ale nevíme, jestli je k dispozici. Moc Vám děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Kolonoskopie je v dnešní době hlavní a základní metodou při vyšetřování tlustého střeva a při diagnostice a ev. i terapii střevních polypů či rakoviny. Ale tento zákrok může mít určitá rizika - např. perforaci střeva při současném výskytu střevních divertiklů, což v tomto věku bývá velmi častý vedlejší nález. Takže skutečně to musí posoudit ošetřující gastroenterolog, zda je toto vyšetření nutné a vhodné.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
DIVERTIKLY | Od: EVA | 15.5.2016 15:44
PROSÍM MÁ NĚKDO ZKUŠENOSTI SE ZÁNĚTEM STŘEVNICH DIVERTIKLŮ. STÁLE CÍTÍM TLAK NA LEVÉ STRANĚ BŘICHA.PODLE ULTR. JE MÁM POTVRZENÉ. ZA MĚSÍC MI ČEKÁ KOLONOSKOPIE.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x