Kolorektální karcinom

Vážená paní doktorko mám obavu nemám-li rakovinu tl. střeva. Zemřel na ní můj otec i jeho bratr. Je mi 34 let, dlouhodobě se stravuji velmi nezdravě a nepravidelně (vepřové,hovězí) piji alkohol (několik piv denně + pálenka), občas kouřím marihuanu, cigarety ne. Pracuji fyzicky v továrně, nesportuji, vysedávám v restauraci či u počítače, poslední dobou mám malý sexuální apetit. Zhruba dva roky mám velmi nepravidelnou stolici obvykle světle hnědé až žluté barvy, občas však i tmavou. Většinou je řídká, když je pevná (málokdy) má formu několika malých zploštělých kousků s černými tečkami (mák nejím) a musím hodně tlačit. Stolici "klasické" barvy a tvaru už jsem neměl velmi dlouho. Ráno musím jít obvykle několikrát za sebou - řídká světlá stolice doprovázená kručivými zvuky v břiše. Kručivé zvuky se mi z břicha ozívají i přes den či v noci i když nemám hlad. Pálívá mě konečník i když zrovna nesním něco pikantního. Trpím větry a poslední dobou se mi zvětšil objem břicha (které jsem však měl oproti mým vrstevníkům vždy větší) - je však spíše nafouklé než pokleslé. Nejsem přímo hodně obézní (180cm/85-90kg) Mohu-li dlouho spím (klidně i celý den), dost často se cítím unavený (i po vyspání - vstávám však velmi brzy) a přejedený i když toho moc nesním - někdy mám doslova pocit že prasknu i když sním běžnou porci jídla. Mám astma a i při menší námaze se potím. Přes můj nezdravý životní styl mám normální krevní tlak a zvýšenými teplotami netrpím. Obvykle mám žlutou až tmavě žlutou moč, které není nikdy mnoho, za to jdu-li "na pivo" tak močím velmi často a velké objemy. Mám pocit že se výše zmíněné potíže zintenzivňují. Před asi 3lety jsem podstopil kolonoskopii kvůli krvi ve stolici (hemeroidy) - negativní + odstranění polypu. Je při tomto typu onemocnění vždy tmavá stolice nebo může být i světlá? Mohou mé symptomy být příznakem i jiných potíží či choroby než rakoviny, popř. v jakém stadiu se rakovina takto projevuje?

Odpověď odborníka:

Milý Honzo, máte-li se stolicí takové problémy, zajděte ke gastroenterologovi a zkuste vše probrat s ním. Vaše rodinná zátěž, v kombinaci se životním stylem je jistě důvodem ke sledování. Při rakovině tlustého střeva nemusí být vždy krev ve stolici ( ta ve viditelném množství bývá projevem většinou již pokročilého onemocnění). Vaše symptomy ale nejsou jedinečným potvrzením diagnosy rakoviny. Často je řada zažívacích problémů způsobená právě nepravidelným životním stylem a špatnými návyky ! Takže zkuste se více o sebe starat a zkonzultujte vše s gastroenterologem !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: