Kombinace léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na případné interakce mezi léky, které užívá moje maminka, zdá se mi, že jich užívá příliš mnoho: prestarium neo combi 5mg/1,25, moxostad 0,3mg, bisoprolol-ratiopharm 5mg, siofor 500, godasal 100, milurit 100, sortis 10 mg.Moc děkuji za Váš čas a Vaši odpověď, L.K.

Odpověď odborníka:

Vaše maminka opravdu užívá mnoho léků, není však dnes výjimkou. Prestarium neo combi, Bisoprolol a Moxostad slouží k léčbě vysokého krevního tlaku, první dva jmenované léky též k léčbě srdeční slabosti, případně po srdečním infarktu. Moxostad se přidává až do kombinace, nepostačují-li jiné léky. Sortis se užívá k léčbě zvýšeného cholesterolu, též po infarktu. Milurit snižuje hladinu kyseliny močové, Godasal se užívá zpravidla k léčbě ischemické choroby srdeční, k prevenci dalšího infarktu nebo mozkové mrtvice. Siofor pomáhá při cukrovce, především 2. typu. Tato kombinace je možná a je často užívána. Spatřuji jediný způsob, jak se části léků zbavit, ale není snadný: redukce event. nadváhy nebo obezity, pravidelný trénink (chůze 30 min. denně), nízkocholesterová, nízkopurinová dieta (omezení tučného, především nezdravých nasycených tuků, omezení masa - vnitřností, uzenin, zvýšení příjmu omega-3-mastných kyselin). Pokud by Vaše maminka tato doporučení aplikovala, mohlo by se jí podařit snížit tlak, upravit hladinu cukru a kyseliny močové, a nepotřebovala by tak minimálně tři léky ze seznamu.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Prestance 5mg/5mg | Od: Jiřina | 9.6.2015 16:30
Dobrý den,užívala jsem léky na tlak,ale pořád se
zvýšoval,tak mi změnili tablety na Prestance.Tlak je
v normě,ale začaly mi otékat kotníky,které mi
neotékaly.Může to dělat ten nový lék Prestance?
Děkuji. J.Blahutová
reagovat
re:Prestance 5mg/5mg | Od: uLékaře.cz | 10.6.2015 10:53
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: