Kombinace léků

  • Dotaz od: Michaela P.
  • Publikováno: 20.5.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý den,chci Vás moc požádat o radu.Přes tři roky se léčím se středně těžkým astmatem na které jsem dostala léky Seretide Diskus 250/50 (dvakrát denně) a Zyrtec ((1tbl. denně),dále se léčím s Panickou poruchou + Agorafobií přičemž beru 1 a půl tablety Seropramu. Ještě před tím než my bylo diagnostikované astma jsem užívala lék Trimepranol pro občasné bušení srdíčka,brala jsem tak půl tablety denně.Když my tedy přišli na astma bylo my doporučeno,abych Trimepranol přestala brát,což jsem hned udělala i přesto,že to zpočátku nebylo tak jednoduchě.Teď se my ale bušení srdíčka začalo objevovat ve větší míře a proto se chci zeptat zda je možné si kousek léku vzít,nebo zda by to nebylo vzhledem k lékům které beru dobré.Mám poslední dobou o něco víc stresu,a když cítím rychlejší puls začnu o to víc panikařit,Děkuji mnohokrát(

Odpověď odborníka:

Zde je problematické radit na dálku. Léky na astma, mj. Seretide diskus, mohou působit bušení srdce. Trimepranol není vhodný, protože zhoršuje astma - může způsobit stažení průdušek. Z farmakologického hlediska je vhodnější nějaký jiný betablokátor ze skupiny kardioselektivních, tj. těch, které působí hlavně na srdce a neovlivňují průdušky. Např. lze jmenovat běžně užívané léky Betaloc, Vasocardin, Concor a další - všechny jsou na recept a nejlepší je poradit se s Vaším pneumologem, který zná tíži Vašeho astmatu a dokáže posoudit, jaký betablokátor bude nejvhodnější. Dobrý efekt na bušení srdce a současně příznivý účinek na astma má užívání magnesia, např. Magne B6, Magnesium effervescens ... přípravků je k dispozici hodně, poraďte se v lékárně, doporučuji vyzkoušet - je to zcela bezpečné, o tomto se nemusíte radit s jiným lékařem.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x