Kombinace léku

mám těžké vývojové vady páteře, špatná léčba skončila operací. L páteře, odstraněny plotenky L4/5, L5/6, páteř zpevněna šrouby, dráty, těžká skoliaza hrudní i krční patere, artróza SI skloubení. Dusledkem kořenové syndromy z nichž nejhorší. L4/5, neuropatie. Jedná se o stav trvající 15 let. Po zkoušení různých analgetik (včetně ocxycontinu) jsem skončila u tramadolu. Je to zatim jedine analgetikum, které mi umožňuje bice méně normálně fungovat a nedela mi žádné problémy. Samozřejmě cvičím. Pred několika lety jsem prezila embolii a následně jsem začala trpět úzkostí (potíže s dýcháním, zjevně psychogenní). Neurolog mi predepsal Cipralex a upozornil na serotoninovy syndrom v kombinaci s Tramalem, s tím že to mám přesto zkusit. Kombinovala jsem tyto léky několik lek, v důsledku Cipralexu uz jsem nemusela uzivat tramal retatd 200, stačilo 100, 150. Poslední rok jsem prodělala několik operací na levé casti obličeje (dutina, čelist) - výsledek neuralgie trojklanneho nervu a znova úzkost. Výměna Cipralexu za Elify (momentálně 75 denně) . Zatím užívám 6 den, nebyl to ze začátku dobrý trip, ale nežádoucí účinky pomalu mizí, vím že neni možné soudit po pár dnech. A jde mi o serotoninovy syndrom. Zatím jsem tramal nevzala, když ležím v posteli, není to potřeba, ale co dál? Dá se nejak soudit podle předchozích zkušeností s Cipralexem, ze budu moci brát Tramal k Elify? Nesteroidní antirevmatika pro mě nejsou, mám v anamnéze Helicobacter pylori. Na oxycontin jsem reagovala špatně. velmi děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Reakce na léky bývá do značné míry individuální, ale riziko vzniku nežádoucího účinku typu serotoninového syndromu bude obdobná jako u Cipralexu. Je třeba to vyzkoušet, jde také o to, jaké dávky tramadolu potřebujete - čím vyšší dávka, tím vyšší riziko daného než. účinku. Jinak je samozřejmě třeba se ohledně léčby bolesti a kombinací léků obracet především na vašeho ošetřujícího lékaře. Jen bych poznamenal, že "anamnéza Helicobacter pylori" neznamená nutně nemožnost užití nesteroidních antirevmatik - jejich nežádoucí účinky lze vhodně tlumit léky chránícími trávicí trakt - byly by to sice další tablety navíc, ale z hlediska bolesti je kombinace léků lepší, než vysoká dávka jednoho léku, zvláště za daných okolností tramadolu. Také pro bolest typu neuropatie jsou vhodné další léky, které nezmiňujete (gabapentin, pregabalin...). Takže se Vašeho lékaře nebo lékařky zeptejte i na toto, pokud jste to ještě neprobírali... Chápu, že je Vaše situace z hlediska léčby svízelná, ale věřím, že bude možné léčbu nastavit tak, aby bolesti byly co nejméně obtěžující.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Nekonzumuji moc léků? | Od: jarhonl@seznam.cz | 27.2.2017 07:49
Dobrý den. Šlo by něco vynechat? Ráno Detralex/2ks/,Anopyrin/1/2/,BISOPROLOL/1KS/,Apo/1ks/,Carzap/1ks/,Furorese /1ks/.. Poledne Verospirin/1ks/,Sorbinon/1ks/, Furorese /1ks/... Večer Agen/1ks/,Rosumastion /1ks/,Valproat/1ks/, Apo /1ks/. Možná musím, ale omlouvám se, připadám si jako továrna. V mládí jsem nikdy léky nebrala. Děkuji za odpověd Honlová J.
reagovat
re:Nekonzumuji moc léků? | Od: uLékaře.cz | 2.3.2017 14:45
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám
lékař mohl odpovědět, poprosím
Vás,
abyste dotaz zkopírovala a
vložila přímo do poradny na
těchto stránkách:
http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař
věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše
bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: