Komorové extrasystoly

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na problém, kterým se trápím od roku 2009. V té době jsem zažil něco, co by se dalo popsat jako stresové období. Začalo to světovou finanční krizí, která měla dopad i na naši firmu, dále jsem musel nečekaně zařizovat nové bydlení pro naši nastávající rodinu a ke konci roku došlo k úmrtí blízkého člověka. Bylo toho na mě moc. Začal jsem pociťovat zvláštní tlaky na hrudi či vynechávání srdce doprovázené následným silným úderem. Z počátku jsem tomu nevěnoval pozornost, ale tyto příznaky se stupňovaly až jsem si jednou večer zkusil nahmatat tep a najednou jsem ke svému zděšení zjistil, že se jedná o poruchu rytmu. Pak šlo vše ráz na ráz, následoval odvoz do nemocnice, kde mi natočili EKG. Vše bylo v pořádku. Potom vyšetření na echu + holter. Tam mi dokonce řekl pan doktor, že tak zdravé srdce už dlouho neviděl. Vše OK. Pouze na Holtru bylo zachyceno cca 20 komorových extrasystol což prý vůbec nic není. Rád bych ještě podotknul, že jsem aktivní sportovec, nekuřák a nepiju. Přesto mě to dost trápilo a pokaždé, když jsem ucítil KES, dost jsem se vyděsil až jsem si vypěstoval něco, čemu se odborně říká panická porucha. Užívám cipralex a dnes už ty stavy umím potlačit, ale přesto když sedím sám v kanceláři a najednou ucítím tlak někde mezi hrudníkem a žaludkem, sevře se mi hrdlo a buch dostaví se nejistota + KES. Je to takový uzavřený kruh. Mám za sebou 2 x echo, 1 x zátěžový test a vše na jedničku. Možná se ptám hloupě, ale může se zdravé srdce mladého člověka, který nebere žádné drogy ani podpůrné prostředky z ničeho nic zastavit? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemůže. Vaše obavy jsou zbytečné, extrasystoly jste měl nejspíše již mnoho let, ale souhrou okolností a v důsledku psychického stresu se narušil dosud fungující filtr, který do té doby bránil, abyste své "vnitřnosti" vnímal. Byl jste dokonale vyšetřen, vše chápete a máte nadhled, teď jen zbývá, abyste i svou hlavu (mozek) přesvědčil, že tělo je zdrávo. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: