Komorové extrasystoly - kedy sú závažné?

Dobrý deň, ja už som vám raz písal ohľadom komorových extrasystol. Mám ich občasné (priemerne 1-2x denne). Včera nebola žiadna, dnes sa mi vyskytla 1 v sede, zobral som si príručný EKG záznamník (drží sa v pravej ruke, ďalšia elektróda sa priloží na ľavú časť hrudníku), robil som meranie a počas neho sa mi vyskytli ďalšie 2 KES, ktoré som zaznamenal. Potom sa mi krátkodobo zrýchlil pulz na 115bpm, ale to mohlo byť od neistoty. Takto po sebe som ich ešte nemal, môže to byť závažné? Aká je pravdepodobnosť, že by z týchto KES nastala fibrilácia komôr? Pokiaľ sa vyskytnú takéto viaceré KES po sebe pri záťaži (kondičný tréning), je lepšie a bezpečnejšie spomaliť/zastaviť v tréningu, alebo možno smelo pokračovať? Prikladám obrázok toho záznamu. Ďakujem ešte raz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte zdravé srdce, je pravděpodobnost vzniku fibrilace komor prakticky nulová. Fibrilace komor vzniká u nemocných po těžkých infarktech a při těžkém srdečním selhání. Pokud máte nepříjemné pocity, je lepší zastavit a pomalu to rozdýchat. Dle záznamu EKG se jedná o polymorfní extrasystoly, to znamená, že vycházejí z jednoho místa, které nejsou nebezpečné.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: