Komorové extrasystoly (občasné ale rušivé) - čo pomáha?

Našiel som, že mnoho ľudí má extrasystoly, niektorí vnímajú, iní nemusia. Ja som po zraneniach chrbtice, pánve, pľúc, ďalej sa to komplikovalo veľkou pľúcnou embóliou s dilatáciou pravej srdcovej komory (následky zlomenín z autonehody + ležanie), beriem ešte warfarín. Pred nehodou som nič nepociťoval, dnes pociťujem občasné komorové extrasystoly. Kondičná aktivita (dlhodobejší pulz nad 130) a cvičenie, hlavne chrbtové, ich vedia vyvolať aj viac po sebe, ale aj nemusia. Dokonca sa objavili v kľude v sede alebo pri ležaní - ale tam max. 1x po sebe, nie viacnásobné. Je to celkom nepríjemné, pociťujem ten sťah akoby až v krku. Frekvencia extrasystol je u mňa celkovo nízka (priemerne asi 2x denne). Chcel by som sa opýtať, či boli pozorované priaznivé účinky na srdce v prípade extrasystol u niektorých doplnkov k strave, napr. Peak ATP, vitamín D3, alebo PQQ (antioxidant, rastový faktor pre mitochondrie). Postrehol som, že naberanie kondície pomalším tempom (pulz pod 130, dlhodobejší tréning ideálne neprekračovať 120) u mňa prispieva k zníženiu počtu extrasystol, ale nárast kondície je týmto pomalší. Pre rýchlejší nárast kondície by to chcelo nechať pobežať srdce v mojom veku pri fyzickej aktivite na úrovni okolo 140, ale práve to je u mňa provokovanie výskytu extrasystol. Som takto zamotaný v istých hraničných medziach pri kondičnom tréningu. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Ano, extrasystoly má hodně lidí, většina je nevnímá, takové není třeba léčit, frekvence 2 extrasystol za den je extrémně malá - máme léky i umíme extrasystoly léčit katétrovou ablací, u Vás bych to vzhledem k této velmi malé četnosti opravdu nedoporučil. Studie s lékovými doplňky u extrasystol dělané nebyly, různým lidem ale pomáhají různé věci, nutné to vyzkoušet, znám izolované připady, kdy pomohla meditace, joga, normalizace váhy, fyzický trénink, přestat jezdit mnoho desítek kilometrů na kole apod., je to individuální, žádná doporučení nejsou. Extrasystoly jsou obecně provokovány adrenalinem, který se Vám při zátěži ať už fyzické nebo psychické vyplavuje, zřejmě se budete muset smířit s pomalejším nárůstem kondice.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: