Komplikace infekční mononukleózy

Dobrý den, syn prodělává infekční mononukleózu (zvýšené hodnoty ALT, AST, GMT i ALP)), jako komplikaci má v průběhu dvou měsíců již čtvrtou angínu (léčené antibiotiky), jedná se o povlakovou angínu. Má zvýšené hodnoty jaterních testů. Jakmile přestane brát antibiotika, cca do 5ti dnů se mu angína vrátí. Dodržuje doporučenou dietu, užívá simepar, vitamín C i B, pije čaj na regeneraci jater (ostropestřec mariánský) a dodržuje klid, samozřejmě je na neschopence. Přesto ani po tak dlouhé době nenastává zlepšení. Starosti mi dělá hlavně recidiva angíny. Synovi je 25 let. Můžete, prosím, poradit, jak této recidivě zabránit? A jak dále postupovat? děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mononukleóza způsobuje (zjednodušeně řečeno) mimo jiné přechodnou poruchu imunity a zvýšená náchylnost k infekčním chorobám je v období rekonvalescence po jejím prodělání běžná. I tak je ale opakování angíny, které popisujete, neobvyklé. Pokud se jednalo o bakteriální angínu (tedy ze stěrů z mandlí vyšla nějaká bakterie jako původce, obv. by to měl být "spálový" streptokok, a byly také odpovídající změny v krevních testech), je mimo obecných opatření, která dle Vašeho popisu dodržujete, k zábraně recidivy nejdůležitější příslušně dlouhá léčba dostatečnou dávkou antibiotik. Změny mandlí (zvětšení, ale i vracející se povlaky) mohou být ale dány i samotným virem mononukleózy - pak je smysluplnost opakované léčby antibiotiky sporná a obv. se samotný místní nález na mandlích upraví časem sám (při ostatní podpůrné léčbě). Pro bližší posouzení a lepší doporučení by bylo nutné znát přesněji celou situaci a nálezy a příznaky při opakování angín (vždy stejný stav?, jaká byla použitá ATB aj.). Doporučuji tedy věc konsultovat především s Vaším ošetřujícím lékařem, který tyto informace má k dispozici, věřím, že se podaří najít nějaký vhodný další postup a přeji synovi brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: