Komplikace po operaci strumy, ale po letech!

Dobrý den, jsem 6 let po operaci strumy, STE. Měla jsem polynodosní velkou strumu, hypothyreozu, Letrox 50 mg jsem užívala cca 3 roky, uzlíky se pořád vesele doplňovaly hnědým koloidem... Po operaci vše vypadalo ideálně, beru od té doby Letrox 100, jsem sledována, daří se mi postupně trošku hubnout. Ale minulý týden jsem si náhodně nahmatala na přední levé straně krku "hrčku", je to zřejmě v místech, kde to před léty všechno začalo, protože ten úplně první uzel se mi vytvořil na štítné žláze taky na levé straně. Vím, že i po operaci nějaké ty zbytečky štítné žlázy zůstanou a že tam pak může něco zase růst. Ale že to začne po těch letech - to mě opravdu šokovalo! Samozřejmě jsem se objednala k lékaři, ale než to s ním proberu, než mi udělá sono atd., tak pokud je to zase nějaký uzlík, potřebovala bych vědět: je nějaká možnost, dostat se z toho bez další operace, případně bez radiojodu? Mně se totiž zdá ta dávka (Letrox 100) že není moc velká, znám lidi, kteří v podobné situaci užívají vyšší dávku hormonů. Nebo je ještě nějaká jiná možnost léčby? Budu vděčná za jakoukoliv radu a předem děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jaké máte intervaly kontrol na endokrinologii, ale je standardem, že se pravidelně dělají laboratorní kontroly, které ukážou, jestli je léčba Letroxem 100 ug dostačující, navíc, pravidelné USG kontroly by měly odhalit recidivu uzlů ve štítné žláze. To, jestli bude potřeba další operace závisí na tom, o jak velká ložiska se jedná, resp. jak dopadne cytologické vyšetření, pokud bude nějaké indikované. Mějte se hezky a držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: