Komplikace po starém úrazu páteře

Dobry den je mi 41let ,pred lety jsem mela v praci urazeny patere uklouzla jsem venku na lede a celym telem jsem spadla na zem,chvilku sem nemohla vztat ale pak jsem vztala a zaclo to bolesti chodila jsem jen na rehabky nic vic ...mela sem par let klid az ted pred dvema lety me zacla bolet hlava chodila sem na vselijake vysetreni z hlavou a nic nezjistili az pak jsem v praci obdlela asi trikrat a rekli ze priznaky jsou na migrenu to jsem si I domu zavolala zachranku jak mi bylo ze jenze ted uz mi nepomaha nic byla jsem u ortopeda a chtel mi operovat rameno ale rekla jsem mu jako mam priznaky brneni ,bolest I necitlivost az mi rika odpadava zjistil ze mam nalomeny krk jako po tom padu jak jsem spadla tak sem presne tam na krku mela velkou hrcu no bouli a az ted mi zjistili ze mam nalomeny C5 C6 ,nepomahaji ale leky ani dvakrat rehabka a I injekce nic.Pan doktor ortoped mi rekl ze nerozumi neurologii ze by me operoval ale potrebuje potvrzeni od neurologie sam na ne nadaval ze me nevysetri jak by meli a jen by me cpali leky no rikam chemie,mam problem cokoliv udrzet v ruce na delsi dobu 5 minut,chodim do prace a trpim uz bych rada tohle mela za sebou potrebuji najit doktora neurologie aby me vesetril a napsal ze mam narok na oparaci a nebo pak pockam az mi bude nejhure a zhroutim se a zavolam si zachranku a pak jim vysvetlim co me trapi.Uz nevim co mam delas...

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Moniko. Popsaných potíží je poněkud více najednou a nemusí s sebou vždy souviset. Bolesti krční páteře mají řadu možných příčin od častých tzv funkčních blokád, které ani na rentgenu vidět nejsou a je potřeba nalézt a ošetřit lékařem, který provádí i techniky tzv manuální/ myoskeletární medicíny/ někteří neurologové, lékaři RHB, ortopedi/. Dle stavu je potřeba potom rozepsat cílenou aktivní rhb a cvičení, Necílené postupy většinou ke zlepšení nevedou. Může bát i problém ve výřezu meziobratlové ploténky, ta vidět na RTG běžném také není. Je potřeba provést další zobrazovací vyšetření, CT ev magnetickou rezonanci. Pokud je výhřez významný a působí poškozování nervového kořene, je možné zvážit operaci. Ev starý úraz např 4 roky je velmi sporné co by se mělo operovat- ev praskliny jsou dávno zhojené, i když ne třeba ideálně. Omdlévání jen od krční páteře nebude- je potřeba vyloučit oběhovou příčinou ev neurologickou-tj hlavně epilepsii. Pokud nyní Váš problém řeší ortoped, tak může provést potřebná zobrazovací vyšetření a napsat Vám žádost o detailnější neurologické zhodnocení. Doporučoval bych navštívit neurologa, který posoudí i zmíněné blokády a funkční změny. Tyto vleklejší problémy Vám záchranná služba, ani ošetření někde na urgentním příjmu nemocnice nevyřešení. K tomu nejsou ani určené. Jsou potřeba plánovaná a bedlivá komplexní zhodnocení a cílení léčebných postupů. Jistě se nedaří říct, že by se potíže měly odstranit operačním zákrokem a ten není jen proto, že Vám jej někdo další nedoporučil. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: