Komplikace pro laparoskopicke fundoplikaci.

Dobrý den, před třemi dny jsem podstoupil laparoskopickou fundoplikaci s opravou hiatove hernie. Již druhý den po operaci jsem byl propuštěn do domácího léčení,jelikož bolesti velmi rychle ustupovali a fyziologické funkce jsem měl v normálu. Dnes však, po jakémkoliv jídle (kašovita strava) cítím silný tlak v oblasti žaludku a vrací se silná bolest ramene jako po operaci kvůli onomu nafoknutí břišní dutiny plynem. Tato bolest již odezněla v nemocnici a vrací se po každém jídle. Rád bych se Vás tedy zeptal, zda-li je toto normální, nebo hrozí nějaký únik z žaludku do dutiny břišní ? Bolest po několika hodinách bez jídla odezní.

Odpověď odborníka:

Bolesti po laproskopiích se mohou objevit, ale jsou velmi přechodné a odeznívají. Současně přece jen došlo k ke změně v oblasti horní části žaludku a určitému opravnému ztlačení žaludku, takže i to se může při pasáží potravy projevit. Únik potravy ze žaludku je extremně nepravděpodobný, takový stav by vyvolal velmi značné změny v břiše se silnými bolestmi, známky peritonitidy a neustal by. Vyžádal by si okamžité vyšetření lékařem. Vzhledem k čerstvosti stavu po výkonu se domnívám, že ještě dnes byste měl zajet na vyšetření na chirurgické pracoviště, kde operace byla provedena na vyšetření. Vhodné je i vyšetření EKG a interní, běkdy se mohou objevit i interní pooperační komplikace.n

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
potíže po laparoskopické fundoplikaci | Od: Verča | 14.4.2016 03:56
Dobrý den, jsem už 2 roky a 3 měsíce po operaci
žaludku a utažení jícnového svěrače který dělali
laparoskopicky (fundoplikaci).Po operaci mě
propustili po týdnu.O tři dny sem skončila v
nemocnici s tím že se my neviprazňoval
žaludek.Na můj souhlas (chtěli my dát sondu
přes nos ale já jí odmýtla jelikož opravdu hodně
špatně snáším boles a bojuji s tím od mala tetˇ
už vím že se to dá vidržet)sme počkali do
druhého dne a žaludek se uvolnil sám.Ten den
mě taky propustili.Myslela sem že tím moje
potíže skončí,Ale tím teprve začali.Asi rok a půl
sem měla strašné bolesti žalůtku a
pupíku(objevila se i acitivní stolice velmi světlá
od pískové až po nejsvětlejší žlutou(žloutenku
nemám) a pálení střev jako byh den předtím
jedla čili ale nejedla.Střeva sem si nechala
višetřit ale nic nenašli.Bilo my řečeno že je to
normální a že jeto pořádku.) kde vedli řez
docházela sem ke svému chirurgovi a říkala sem
mu o svích potížích.Vždy mě poslal na sono ale
nic nenašli.Můj chirurg mi řekal že to mám
psichosomatické a že si mám zajit k psichiatrovi
že mi pomůže.(když sem se zeptala chirurga
jestli by mi mohl dát častečný invalidní důchod
jelikož mi to zamezuje ve vykonáváni v práci v
zaměstnání.Řekl že kvůli takové prkotině nesvolá
lékařskou radu)Ta bolest (mivám i záchvaty
silnou křeč v žalůdku která trvá 5 minut někdy i
dele přiniž semi špatně dýchá a pokaždé se
spotím studeným pote někdy to doprovázi i
mdloba)mi dělá opravdů veliké problémy v
práci.A buhužel ne jen v praci ale i doma nebo ať
už du kamkoliv nebo dělím cokoli.Bolesti byli tak
velké že sme s přítelem věčer jezdili na
pohotovost (bylo to tak 2x ,3x do měsíce a tam
mi nali iněkci na bolest).Jednou když se my
udělalo zle sme s mím přítelem jeli za mým
chirurgem měl tam plno a i když sestřička viděla
že mije opravdu zle(přicho hlavně v místě
žalutku bylo opravdu hodně nafouklé)nechala mě
tam čeka nebylo si kam sednout.Přítel se naštval
a odvezlmě do Vinohradské nemocnice jelikož
smejí v té chvíli měli nejblíže.A udělali sme
dobře jelikož(sondou do žaludku) my ze žaludku
vitahli tekutinu a vzduch.Ten lékař nechapal že si
toho můj chirurg nešiml.Od té doby ta bolest
není tak silná ale stále ji má a záchvaty
zustavá.A světlá stolice a pálení(vnitřní)střev
taky.Od té doby se změnila dvě zaměstnání
abych se vihla stresu.Ale i přesto bolesti i
zachvaty zůstavají.Nejim žedná těžká jidla
vihíbám se všemu co nadýmá(jelikož mi je skoro
po každem jídle zle ale nevím proč) nepiju
alkohol a přesto mám pořád potíže.Za dva
měsíce jdu na sondu do žaludku a mam strach
stoho že my zase lékař řekne že je vše v
pořádku a já se budu s těmi bolestmi trápit
dál.Prosím poradˇte mi co mam dělat když my
lékaři nevěří že ty obtíže mám a jestli to co sem
Vám tady popsala je normální průběh.Jelikož já
už nevím koho se mám zeptat.Předem Vám
děkuji za odpovědˇ.S pozdrave Verča.
reagovat
re:potíže po laparoskopické fundoplikaci | Od: uLékaře.cz | 14.4.2016 12:55
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x