Komplikace refluxu

Dobrý den, téměř 20 let se léčím s refluxem jícnu. Mám hiátovou hernii, ale nevím jakého typu. Poslední zpráva je: částka žaludeční sliznice korporálního typu bez zánětlivých změn, helicobakter nezastižen. V biopsii z esofagogastrické funkce zastižena částka sliznice typu kardie s mucinosními žlázkami v proprii a chronickým inaktivním zánětem, gastrické foveoly bez atypií, na části povrchu zastižen dlaždicový epitel jícnu bez známek dysplasie s refluxními změnami mírného stupně. Nyní užívám Nolpazu, každou chvíli mám jiné léky.Stav se v polsedních třech letech spíše horší.Chtěla jsem se zeptat, zda v mém případě je léčba správná, zda není lepší operace kýly nebo jícnu, popř. jiná léčba. Proč se některá kýla dá operovat a proč u jiné to nelze. Je u mně velké riziko rakoviny jícnu?? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Nolpaza a ostatní léky z řady PPI jsou správnou volnou. Možná bych ještě zařadila prokinetika-např. Degan. Ve Vašem případě není na místě operace, rizika spojená s ní převyšuji přínos. Neřekla bych, že riziko rakoviny jícnu je ve vašem případě nějak extra vysoké. Nicméně při srovnání s populací bez refluxu vyšší je.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x