Kompresivní zlomenina obratle?

Dobrý den, před 3 týdny jsem po jednom náročnějším cvičení začala cítit bolest na hrudní kosti. Bolest se zhoršovala při mostu, hvězdě, stojce, přemetu a dalších cvicích, kde bylo potřeba se prohnout v zádech a zapřít v rukou. Po dokončení cviku při protažení byla ještě intenzivnější, sotva jsem se mohla nadechnout. Po dvou dnech klidu vymizela úplně, ale po pár přemetech se opět objevila. Od té doby jsem přestala cvičit, ale bolesti se mi nepodařilo úplně zbavit, postupem času se objevovala i při méně náročných, běžných pohybech. Obvodní lékař zjistil, že mám zablokovaná záda a jelikož mám v anamnéze pády z koně a jeden úraz, při kterém jsem na trampolíně spadla přímo na hlavu tak, že bradou jsem si ,,narazila" hrudní kost (tehdy jsem s tím u lékaře nebyla, protože mě pár dní mě bolela hrudní kost, cca po týdnu jsem byla bez obtíží a bez pohybových omezení. Tento pád byl v květnu 2011 a od té doby jsem nepadala ani neměla jiný úraz), poslal mě na rentgen pro podezření na kompresivní zlomeninu. Tam zjistili lehké snížení intervertebrálních disků v okolí Th6 (ve zprávě z rentgenu také stálo, že tělo Th6 je lehce klínovitého tvaru bez jasněji vyjádřených známek čerstvého traumatu). Na rentgenu doporučili magnetickou resonanci, aby se zjistilo více a obvodní lékař mě poslal k ortopedovi. Ortoped mě odmítl na MR poslat s tím, že to je drahé vyšetření a i kdyby tam něco našli, pokud to není čerstvé, stejně to je bezpředmětné. Obvodní lékař mi doporučil klid, dokud nebude hotová MR, ortoped mi řekl, že můžu cvičit, akorát to nehnat do poloh, kde to bolí. Zároveň mi ukázal nějaké cviky na odblokování zad. Pokud se jedná o zanedbanou kompresivní zlomeninu, jak se v takovém případě postupuje? Mohou postupem času vznikat nějaké další komplikace? Existuje něco, jak to napravit, nebo se s tím budu muset ,,naučit žít"?

Odpověď odborníka:

Na rtg se kompresivní zlomenina našla nevelká, pokud by byl nález větší jistě by byla indikována od počátku po zjištěníí léčba. U Th 6, - 6. hrudního obratle je malá komprese nevýznamná, po 3 týdnech šetření pateře je stav stabilizován a další léčba není, jen rehabilitace. Pokud se jedná o zúžení meziobratlových prostor rovněž výhřez ploténky na hrudní pateři je vyjímečný, ale ne nemožný. Spíše se opravdu bude jednat o možnou blokádu spojení žebra a obratlem a možné natržení mezižeberního svalu, který při krajních a opakovaných pohybech hrudníku a pateře nebyl dostatečně doléčen. Obraťte se s nálezy na rehabilitačího lékaře a fyzioterapeuta. Léčba by měla přinést spolu s postupným sportováním nápravu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: