Kompresní zlomenina l1, l2, tříštivá zlomenina křížové kosti

Dobry den,mam stabilni kompresivni zlomeninu těl obratlu L1 a L2.4 dny jsem byl v nemocnici,dostal jsem korzet a k nemu dovoleno vse,co mi korzet dovoli.4 tydny jsem lezel doma pouze s prochazkou na wc.Nyni v patem tydnu uz chodim vice,stale zadne velke zateze nebo nebezpecne pohyby,ale uz se stava,ze jsem na nohou vice.Sedet nemohu,mam k tomu tříštivou zlomeninu krizove kosti.Kdyz nekam jedu (nakup,k lekari,maly vylet s rodinou s rodinou) jedu MHD sedet nemohu,stat vydrzim-stojim i 4 hodiny v kuse,zada se snazim odlehcovat vytahovanim trupu nahoru za hlavou nebo si sednu na bobek (ulevova poloha). Nevim jestli musim jen lezet nebo jak s tim vlastne zit,abych si to nezhorsil a nechal to srust.Chci se po dohojeni vratit k aktivnimu zivotu.Prosim popiste mi,co vsechno si muzu v korzetu cheneau dovolit.Mohu treba opatrnou souloz s manzelkou?:)

Odpověď odborníka:

Jedná se o mnohočetnější poranění, kde záleží na závažnosti oné komprese, tedy ztlačení těla obratle, a to jste nepopsal. Vzhledem k tomu, že máte korset a již se po 5 týdnech pohybujete dokonce na výletě předpokládám, že komprese nebude značná. Tyto stavy se hojí dobře. Více mne zajímá podle vašeho popisu tříštivá zlomenina křížové kosti, která by mohla ovlivnit stabilitu pánve. I zde předpokládám, že nález nebude velký, když je povolena po 4 týdnech chůze. Korset je k tomu, aby bránil ohnutí trupu dopředu. K vašemu poslednímu dotazu, v rozumném způsobu je i tato činnost možná. Jinak konsultace s vašim chirurgem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: