Kondom vs. antikoncepce

Musím brát antikoncepci když chci pohlavní styk a nebo stačí pouze kondom ?

Odpověď odborníka:

Záleží na míře jistoty kolem případného otěhotnění, kterou chcete prožívat. Rozhodně je antikoncepce cca 50-70x spolehlivější, navíc odpadne náhodný styk bez ochrany, resp. jeho riziko, riiziko selhání kondomu. Je z lékařského, resp. zdravotního hlediska neškodná, pravidelné gynekologické vyšetření koneckonců je rozumné i pro dívky a ženy, které nesouloží. K pravidelnému gynekologickému vyšetření samozřejmě patři i vyšetření prsů. Dnešní preparáty navíc snižují riziko STD (sexually transmissible dieases, sexuálně přenosné choroby, kapavka, mykoplazmata, chlamydióza) a riziko rakoviny vaječníků. dříve obávané riziko poškození jater je nepotvrzené, navíc, máte li svědomitého gynekologa, odebereme Vám 1 - 2 x do roka jaterní testy (krev). Problém jsou jen ženy a dívky kuřačky a ženy a dívky s vysokým rizikem hluboké žilní trombózy. I pro ně existuje vhodná antikoncepce. Kondom, nitroděložní tělísko (intrauterine device, IUD) a hormonální antikoncepce jsou alternativy. Kondom lze s hormonální antikoncepcí kombinovat (metoda pásek a šle). Kondom jako jediný chrání před přenosem HIV, původce AIDS. Proti tomu hormonální antikoncepce nechrání (na rozdíl o d jiných infekcí, jejichž riziko snižuje i ona - chlamydie, mykoplazmaza, kapavka) Vhodnou alternativu a případné riziko posoudí gynekolog. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: