Kondylom

Urolog u našeho 7letého syna diagnostikoval kondylom na penisu. Přečetla jsem si na netu, že se přenáší pouze pohlavním stykem a dost nás to s manželem šokovalo. Je možné mít kondylom i jinan, např. ze záchodového prkénka, bazénu (chodí na kroužek plavání), apod.? Je vhodné i po chirurgickém odstranění syna očkovat Silgartem, pokud ano, přispívá na toto očkování zdravotní pojišťovna? Velice Vám děkuji za odpověď. Petra

Odpověď odborníka:

Petro, přenos HPV viru, který způsobuje kondylomata, je možný mimo sexuální cestu i kontaminovanými předměty (ručník, v sauně), ale velmi vzácně. Očkování proti HPV při prodělané infekci již není vhodné. Doporučuji se domluvit s lékařem a vyšetřit protilátky proti HPV.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: