Kondylomata

Dobrý den, chtěla bych se zeptat pokud jsem měla styk s přenašečem, tohoto onemocnění ( condylomata accumintata), u kterého nejsou žádné zjevné projevy - žádné bradavičky - jsem od toho okamžiku taky nakažlivá a infekční nebo je nějaká inkubační doba od kdy se člověk stává nakažlivým? A pokud je někdo přenašečem bez viditelných problémů - bez bradaviček - tak jaká je pro něj léčba, aby nebyl přenašečem? Nějaké léky, antibiotika... Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Přenos kondylomat, které způsobují tzv. HPV viry se děje dotykem z infikovaných míst. Přenáší především pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Nemusí tedy jít jen o pohlavní styk. K přenosu může dojít i při jiných nekoitálních aktivitách (orálním sexu či mazlení). Ani kondom tedy není dokonalou ochranou. Nakazit těmito viry se tedy můžete i když Váš partner neměl při pohlavním styku zřetelný výsev bradaviček. Obvykle je doba od nakažení do výsevu kondylomat ( bradaviček cca. 4 měsíce ). Nejúčinější ochranou před bradavičkami , ale i před daleko závažnější rakovinou děložního čípku ( způsobují též HPV viry ) je očkování. To se dnes doporučuji i ženám, které již pohlavní styk měly.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: