Kondylomata

Chtěla bych se zeptat, zda v případě, že partner má kondyloma - malé velikosti v oblasti uzdičky, je riziko, že v důsledku orálního sexu u mě vznikne papilomatoza hrtanu, či zda je možný přenos někam dále, než do dutiny ústní. Případně zda jsou, co se týče papilomatozy hrtanu či dalších částí dýchacího, nebo trávicího traktu, známy konkrétní viry, které to způsobují, nebo zda k tomu může dojít u kteréhokoliv typu viru. Domnívám se, že typ viru bude zjištěn z gen.kondylomatu. Bohužel ke zjištění, že se jedná o něco takového došlo až pozdě. Očkování v této situaci by už asi už preventivně nepomohlo ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Infekce virem HPV u sexuálních partnerů je infekce přenosná. proto pří výskytu projevů onem. u jednoho z partnerů existuje riziko přenosu nákazy na druhého. Je pravdou, že některé typy HPV virů mají větší tendenci vyvolat určité typu onemocnění. Konkretně pro HPV vyvolavatele papilomatozy hrtanu se jedná o serotyp 6 a 11. očkování chránicí jedince ( muže i ženy!) před HPV infekcí má svůj smysl i po zahájení sexuálního života. K prostudování problematiky HPV infekce doporučuji např. http://www.hpv-college.cz/
Stran ev. očkování kontaktujte nejlépe svého gynekologa.
S pozdravem
Karel Bláha - praktický lékař

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: